El pla estratègic de turisme mobilitzarà una inversió de vora 2.000 milions en fons públics i privats

Hosbec estima en 200 milions d'euros les pèrdues per la quarantena marcada per Londres.

Puig, durant la roda de premsa del Pla estratègic del turisme
Puig, durant la roda de premsa del Pla estratègic del turisme

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha donat tot el seu suport aquest matí al sector turístic valencià. En un moment molt delicat per a l'activitat turística, que està patint la decisió del Regne Unit d'imposar una quarantena als viatgers anglesos que visiten Espanya, Puig ha deixat clara l'aposta del Consell. “El sector turístic és fonamental, i així ho continuarà sent”, ha resumit en la presentació del pla estratègic 2020-2025. Puig ha anunciat que el pla mobilitzarà, a través del sector públic i del privat, vora 2.000 milions d'euros, una xifra que podrà créixer si arriben fons de la Unió Europea.

El president ha qualificat de desproporcionada la reacció “unilateral” del govern britànic, a pesar que la Costa Blanca té una situació epidemiològica millor que la del Regne Unit. “No entenem per què s’ha pres aquesta decisió”, ha remarcat Puig. Les reunions es mantenen, però la decisió correspon al govern britànic i el president considera que no serà immediata.

D'altra banda, ha aprofitat la roda de premsa per a anunciar dues convocatòries per a generar uns 3.300 llocs de treball en els ajuntaments perquè puguen fer front a les necessitats derivades de la Covid-19.

‘Intervencions quirúrgiques’ en l'oci nocturn

D'altra banda, a preguntes dels periodistes, Puig ha tornat a defensar la intervenció quirúrgica en referència als brots en el sector de l'oci nocturn, però no és partidari de prendre mesures generals. “No es pot democratitzar la culpa”, ha reiterat el president. Puig es manté ferm en aquesta opinió, a pesar que en el Consell i en l’empresariat hi ha veus que aposten per una decisió més general per tal d'evitar que l'oci nocturn perjudique la resta de l'economia.

Pèrdues de 200 milions d'euros a la Costa Blanca

Per la seua banda, la patronal hotelera Hosbec ha estimat que la quarantena comportarà una pèrdua entre 200.000 i 300.000 pernoctacions durant els mesos d’agost i setembre. La patronal agrega que açò suposarà unes pèrdues econòmiques de 150 milions d’euros sols per a Benidorm i 200 milions d’euros per a la Costa Blanca.

La secretària general d'Hosbec, Nuria Montes, considera que la decisió del govern britànic no respon a qüestions de pandèmia, sinó a motius de “control de població i divises”. Montes ha sol·licitat a les administracions que “facen els deures” i que es plantegen estratègies que vagen més enllà del curt termini. Així, ha estimat que s’ha de treballar perquè “això no torne a passar” i ha assenyalat que, si es necessita col·laboració pública i privada per a fer proves PCR als turistes per a garantir-ne la seguretat quan se’n vagen, “es farà”.

Hosbec ha explicat que, la setmana passada, el 60% de la planta hotelera està oberta i que confiaven a arribar fins al 80%. El sector confia en el turisme nacional i que entre un 10% i un 15% dels hotels frenaran l'obertura a causa d’esta situació.

També et pot interessar