El pic de casos al sud i a l'oest dels Estats Units qüestionen la reactivació económica

El país nord-americà concentra un de cada quatre contagis registrats al món, amb 2,41 milions de positius i 122.000 morts.

Una infermera fa una prova de Covid-19 a un pacient des del cotxe a San Diego (Califòrnia)
Una infermera fa una prova de Covid-19 a un pacient des del cotxe a San Diego (Califòrnia) / Mike Blake (Reuters)

Els casos de Covid-19 no paren d'augmentar als Estats Units, especialment en estats del sud i l'oest del país com ara Califòrnia, Arizona, Texas i Florida. En l'últim recompte diari, aquest dijous, s'ha arribat als 38.000 contagis, una xifra rècord molt semblant a les que es registraven a l'abril, quan l'epicentre de la pandèmia estava a Nova York.

El país nord-americà arriba als 2,41 milions de casos confirmats de Covid-19 i 122.550 morts, segons el balanç independent de la Universitat Johns Hopkins. El món s'apropa a pas lleuger als 10 milions de contagis de coronavirus i, a hores d'ara, se sobrepassen els 9,6 milions, segons aquesta entitat, que també xifra en més de 489.000 les víctimes mortals de la pandèmia. Els Estats Units acumulen un de cada quatre casos registrats en el planeta.

Aquestes dades aclaparadores posen en dubte la reobertura de l'economia a alguns dels estats més afectats i, davant l'increment de contagis, les autoritats han advertit d'una possible pausa en les mesures de reactivació per a intentar frenar l'avanç de la pandèmia. Alguns governadors com els de Califòrnia, Arizona, Texas o Florida s'han mostrat disposats a alentir els plans de desescalada. A Florida, a més del repunt de contagis, preocupa l'increment de les xifres de desocupació després de dues setmanes a la baixa.

El candidat demòcrata a la presidència, Joe Biden, ha advertit que l'economia no es pot recuperar si no es controla el virus. La pandèmia de la Covid-19 està erosionant la popularitat del president dels Estats Units, Donald Trump, i les últimes enquestes donen a Biden una àmplia majoria. Segons el New York Times, el candidat demòcrata obtindria el 50% dels vots en les presidencials i Trump, el 36%.

Quasi 55.000 morts al Brasil

Els contagis i morts per Covid-19 augmenten sense senyals d'estabilització al Brasil. Algunes de les regions més afectades registren paradoxalment menys pressió hospitalària, fet que ha creat la falsa sensació que la pandèmia està sota control. Aquest divendres es compleixen quatre mesos des que el passat 26 de febrer el govern va confirmar oficialment el primer cas de coronavirus al país, que, a més, va suposar el primer a Llatinoamèrica.

El Brasil és el segon país més colpejat després dels Estats Units i suma ja 54.971 morts, més d'un miler en els últims dies. El nombre d'infectats arriba a 1,22 milions, segons el Ministeri de Salut, encara que entre els experts epidemiològics és unànime que les xifres són més elevades a causa de l'enorme subnotificació.

També et pot interessar

stats