Pfizer eleva al 95% l'efectivitat de la seua vacuna després de les anàlisis finals

El percentatge s'aplica pràcticament a totes les edats, sexes i races dels participants de l'assaig.

Planta farmacèutica de Pfizer a Bèlgica
Planta farmacèutica de Pfizer a Bèlgica / Efe
18 de novembre 2020 - 15:04

La farmacèutica nord-americana Pfizer ha anunciat que la vacuna contra la Covid-19 en què treballa, coneguda com BNT162b2, té una eficàcia del 95% una vegada han passat 28 dies des que s'ha administrat la primera dosi. La companyia ja va emetre una primera avaluació d'eficàcia del 90% fa un setmana, segons les dades dels primers assajos clínics.

En un comunicat difós aquest dimecres, Pfizer afirma que en l'última avaluació de la fase tres s'han identificat 170 casos confirmats de Covid-19, dels quals 162 estaven entre el grup de placebo i els altres 8 entre els voluntaris a qui administraren la vacuna.

El volum de contagis registrats ha permés modificar a l'alça l'eficàcia fins al 95%, percentatge que aplica pràcticament a totes les edats, sexes i races dels participants de l'assaig. Per als majors de 65 anys, s'observa una eficàcia superior al 94%.

En total, prop de 43.000 persones han format part de l'assaig de Pfizer en tot el món, dels quals vora 41.000 van rebre una segona dosi el passat 13 de novembre. Segons la farmacèutica nord-americana, les dades demostren que la vacuna ha sigut ben tolerada en totes les poblacions i que no es van observar problemes de seguretat greus. Els únics efectes secundaris importants han sigut fatiga (3,8%) i mal de cap (2%).

Tant Pfizer com el seu soci alemany BioNTech planegen enviar d’ací a uns dies les conclusions sobre l'assaig a les agències nord-americana i europea del medicament, per a compartir les dades amb altres agències reguladores de tot el món. Ambdues empreses esperen produir a escala mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes el 2020 i fins a 1.300 milions per a finals de 2021.

També et pot interessar

stats