La petició de la Generalitat per a gestionar l'ingrés mínim vital s'estudiarà a partir de 2021

El BOE publica els detalls d'aquesta nova prestació, que es podrà sol·licitar a partir del 15 de juny.

Foto d'arxiu d'una família
Foto d'arxiu d'una família

La Generalitat haurà d'esperar almenys fins al 2021 per a poder gestionar l'ingrés mínim vital. El govern espanyol estudiarà, a partir d'aquesta data, establir convenis amb les comunitats autònomes perquè gestionen la prestació de l'ingrés mínim vital, segons publica aquest dilluns el Butlletí Oficial de l'Estat. El document confirma que Euskadi i Navarra podran assumir la gestió d'aquestes ajudes, i deixa oberta la porta a firmar convenis amb altres comunitats autònomes i entitats locals, a partir de l'any que ve.

La Generalitat és un dels governs autonòmics que més clarament ha alçat la veu i reclama la cogestió de l'ingrés mínim vital des de ja mateix, com faran el País Basc i Navarra. A la Comunitat Valenciana vora 100.000 famílies podran beneficiar-se d'aquesta prestació. La intenció del govern és donar cobertura a 850.000 famílies a tot Espanya i a 2,3 milions de ciutadans, dels quals 1,8 milions pateixen risc d'extrema pobresa. La prestació és podrà sol·licitar a partir del 15 de juny.

En una entrevista en la cadena COPE, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha explicat que per a la resta d'autonomies "s'obri la possibilitat d’un acord posterior", perquè en aquests moments ha primat l'eficàcia. "El que hem prioritzat, i més encara amb la crisi del coronavirus, és ser eficaços per a arribar tan ràpidament com puguem al nombre més elevat de llars possible i, desgraciadament, moltes comunitats autònomes no han demostrat en els anys que fa que gestionen aquesta prestació, ser molt eficaces a l'hora d'arribar a les llars d'aquest tipus", ha dit.

La norma també contempla la creació d'una comissió de seguiment de l'ingrés mínim vital com a òrgan de cooperació administrativa per al seguiment de l'aplicació del contingut d'aquest reial decret llei i d'un consell consultiu sobre la mesura.

L'ingrés mínim vital garantirà a les llars espanyoles una renda mínima de 10.070 euros de mitjana a l'any (839,2 euros al mes), encara que la quantia dependrà del nombre de membres de la família. Així, anirà des dels 461,5 euros al mes per a un sol adult fins als 1.015,3 per a famílies d'almenys cinc persones.

Bonig critica el menyspreu a la Comunitat Valenciana

El PPCV ha criticat, poc després que es publicaren les paraules d'Escrivà, el que considera “un menyspreu absolut” a la Comunitat Valenciana. La presidenta dels populars valencians, Isabel Bonig, ha lamentat també que el president Ximo Puig no pressione més el govern espanyol en aquest i altres temes. “La llegendària fúria del PSPV se li va acabar en una nit”, ha ironitzat Bonig.

També et pot interessar

stats