Persones treballadores de la llar o amb contracte temporal ja poden demanar l’atur “extraordinari” per la Covid-19

La prestació s’ha de tramitar en el SEPE.

Persones treballadores de la llar o amb contracte temporal ja poden demanar l’atur “extraordinari” per la Covid-19
Persones treballadores de la llar o amb contracte temporal ja poden demanar l’atur “extraordinari” per la Covid-19

Des d’aquest dimarts les persones treballadores de la llar i aquelles contractades temporalment que no tenien prestació podran sol·licitar el subsidi de desocupació extraordinari que s’ha aprovat per a mitigar l’impacte econòmic i social del coronavirus.

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest dilluns dues resolucions que fixen els detalls de la prestació, la qual s’ha de tramitar davant del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

En el cas de les persones treballadores de la llar, podran demanar-lo les que hagen sigut despatxades o hagen vist reduïda la jornada des que va entrar en vigor l'estat d'alarma.

El subsidi cobreix el 70% de la base reguladora del contracte i és compatible amb altres activitats, sempre que no se supere el salari mínim interprofessional, de 950 euros mensuals. Per contra, és incompatible amb el subsidi per incapacitat temporal o amb si la persona cobra el permís retribuït recuperable.

Una vegada aprovat, detalla la resolució, es cobrarà els dies 10 de cada mes durant tot el temps que dure la mesura.

Les treballadores de la llar es queixen d'una falta de regularització del sector

En aquest sentit, la portaveu de les Treballadores de la Llar, Dolores Jacinto, ha assegurat a Les notícies del matí que aquesta prestació és insuficient perquè no arreplega les demandes de totes les treballadores. Jacinto ha explicat que els pareix que les mesures els queden "buides" perquè les ajudes no beneficien ni les treballadores que no tenien amb un contracte per escrit, ni les que no podien justificar el salari real per no estar cotitzant un mínim.

A més, també creu que els requisits per a poder optar-hi són, en molts casos, difícils d'aconseguir. Entre aquests hi ha, d'una banda, un justificant de l'ocupador i un altre de l'empleada, omplir un formulari, obtindre un justificant de baixa laboral, o presentar la vida laboral.

Així mateix, Jacinto creu que, en general, la seua professió és una de les més afectades per la crisi del coronavirus i que, com que quan acabe l'estat d'alarma, serà una de les més demanades, sobretot, perquè no hi haurà col·legi i farà falta gent cuidant dels xiquets, considera necessària una regularització per llei sense esperar al fet que torne a ocórrer una altra "catàstrofe" com la que estem vivint actualment.

Subsidi de 440 euros per a treballadors temporals

En el cas del subsidi extraordinari per desocupació per a treballadors temporals que acaben el contracte durant l'estat d'alarma sense haver generat dret a cap prestació, aquest contracte havia de ser almenys de dos mesos i amb l’obligació de cotitzar pel temps de desocupació.

Aquest subsidi és incompatible amb altres ajudes anàlogues de qualsevol administració pública com la renda mínima, la renda d'inclusió o el salari social.

També ho és amb el fet d’estar treballant per compte propi o alié "a jornada completa en la data de l'extinció del contracte o en la data del naixement del subsidi excepcional".

Aquesta prestació es cobra durant un mes i per un quantia equivalent al 80% de l'indicador públic de rendes d'efectes múltiples mensual vigent, és a dir, a uns 440 euros mensuals. El pagament es tramita a través del SEPE i es cobrarà el mes següent al de la sol·licitud.

També et pot interessar

stats