Els pelegrins de les Useres compleixen enguany el seu vot des de casa

L'Ajuntament convida el veïnat a seguir la tradició des de casa i emet per megafonia l'oració i els cants per a mantindre viu l'esperit.

Imatge d'arxiu de l'eixida dels Pelegrins de les Useres
Imatge d'arxiu de l'eixida dels Pelegrins de les Useres / Arxiu

Cada últim divendres d'abril des del segle XIV, a les 8 del matí, els pelegrins de les Useres, al cor de la comarca de l'Alcalatén, ixen en romeria cap a Sant Joan de Penyagolosa per a demanar aigua, pau i salut. La crisi del coronavirus no ha permés que aquest divendres se celebre com mana la tradició, però els veïns han buscat una alternativa. Des de les seues cases poden continuar vivint amb profunda fe el seu vot anual i escoltar per la megafonia municipal l'oració i els cants medievals mantenint així viu enguany l'esperit de la rogativa.

En aquesta penitència silenciosa, declarada bé d'interés cultural immaterial el 2016, participen tretze homes del poble que peregrinen 70 quilòmetres, els d'anada i tornada al santuari. La suspensió per la crisi pel coronavirus ha suposat un colp dur per als veïns però, sobretot, per als 12 pelegrins que, com Pau Chiva, enguany havien de protagonitzar aquest particular pelegrinatge. "Per a qualsevol veí eixir de pelegrí és un somni", ha dit a la ràdio d'À Punt, lamentant la situació d'enguany.

L'Ajuntament de les Useres ha convidat els veïns a simbolitzar i recrear aquesta tradició des dels seus domicilis i ofereix una festa alternativa amb la reproducció per la megafonia principal cants típics del pelegrinatge i algunes oracions.

També han convidat dissabte el veïnat a omplir els balcons amb els fanalets que representen l'arribada al poble dels pelegrins quan baixen de Sant Joan de Penyagolosa.

També et pot interessar

stats