Pedro Duque: “Probablement a final d’abril tindrem un primer candidat de vacuna” de la Covid-19

El govern espanyol condiciona la pròrroga de l’estat d’alarma a l’evolució de la pandèmia.

El ministre de Ciència i  i Innovació, Pedro Duque
El ministre de Ciència i i Innovació, Pedro Duque

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, es mostra esperançat en la possibilitat d’una vacuna a curt termini contra la Covid-19 i que la troballa la facen investigadors espanyols, que mantenen diverses línies de treball en actiu.

“La possibilitat que Espanya descobrisca la vacuna continua existint”, ha explicat Duque, que ha avançat que, atenent a les diferents línies de recerca dels departaments científics espanyols “probablement abans del final d’abril tinguem un primer candidat de vacuna a escala mundial”.

El ministre de Ciència i Innovació ha diferenciat entre dues línies de treball del Centre Nacional de Biotecnologia: l’una més ràpida, que opera amb part del genoma del virus; i l’altra més llarga, que avalua la reacció a diverses substàncies del patogen amb el genoma complet. És aquesta segona la que més confiança li suscita al ministre, malgrat que la primera ha permés ja a la Xina i als Estats Units anunciar les primeres proves de vacuna en animals.

“Podríem haver fet més si haguérem tingut el pressupost que tocava”, ha reconegut el ministre en referència a les retallades en la investigació en l’última dècada. Així i tot, assegura que el “treball ímprobe“ dels centres d’investigació espanyols els ha permés mantindre el màxim nivell en l’escenari internacional.

El material dels voluntaris no supera l’avaluació sanitària

El Ministeri i les comunitats autònomes s’han coordinat per a incorporar personal universitari per tal de fer tests de coronavirus. Ja s’ha dissenyat una formació accelerada en cas que fora necessari que reforçaren el personal sanitari.

Així mateix, s’han tancat acords amb la indústria biotecnològica espanyola per a poder fabricar el tests a curt termini en territori nacional.

D’altra banda, respecte del material de protecció que el voluntariat ha fabricat amb i distribuït en els hospitals, sovint amb impressores 3D, Duque ha dit que si el material no s’incorpora no és pel “retard burocràtic”, sinó perquè no supera els processos d’avaluació sanitària.

No es desvela si hi haurà pròrroga

A una de les preguntes que més inquieta la ciutadania, la d’una possible pròrroga del confinament, el ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska ha remarcat que la decisió encara no està adoptada. “La situació és dinàmica i el govern l’avalua diàriament en funció del que ens informa el comité científic”, ha indicat el ministre. En aquest sentit, tot i admetre que ara per ara són visibles i positius els efectes del confinament, han insistit que les mesures que s’adopten seran en funció del criteri de les autoritats científiques.

El titular d’Interior ha indicat que s’intensificaran els controls de les forces de seguretat “perquè la mobilitat s’ajuste als serveis essencials” i les circumstàncies que contemplen les restriccions de l’estat d’alarma. Marlaska ha indicat que, amb l’augment de les restriccions, s’ha aconseguit reduir un 34% el trànsit rodat respecte a la primera etapa del confinament, quan encara estava permesa l’activitat econòmica d’activitats no essencials.

També et pot interessar

stats