PCR negativa, requisit per a entrar a Espanya

Els aeroports de València i Alacant tenen 25.600 proves d'antígens per a qui no acredite un resultat negatiu.

Imatge de portada: Zona espcial que Sanitat Exterior ha habilitat als aeroports

A partir d'aquest dilluns, totes les persones procedents de països amb risc de contagis per coronavirus que entren a Espanya per port o aeroport hauran d'acreditar una prova negativa de PCR realitzada 72 hores abans d'arribar. De fet, els aeroports d'Alacant i València disposaran de 16.800 i 8.800 proves d'antígens, respectivament, per a començar a aplicar els controls als turistes procedents de països de risc per coronavirus. En el cas de l'aeroport de Castelló, Aena no s'encarrega d'aquest protocol perquè és una instal·lació que segueix la Generalitat, però se segueixen els mateixos controls.

Als aeroports valencians ja estan habilitades les àrees i zones especials per a realitzar-los i garantir aïllament en cas necessari. El nou sistema de control sanitari ja s’aplicat aquest dilluns en els primers vols que han aterrat als aeroports valencians. Des de la Delegació del Govern assenyalen que el nombre de proves adquirides és suficient, de moment, tenint en compte el nombre de vols i viatgers.

En el cas que no ho acrediten, o no presenten símptomes, hauran de sotmetre's a una prova d'antígens, el resultat de les quals coneixeran en uns vint minuts, segons ha explicat a À Punt el responsable de l'àrea de Sanitat de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, Miquel Aragón. Per tal de practicar aquests tests, Sanitat Exterior, en col·laboració amb Aena, ha habilitat àrees especials als aeroports. Als de Manises i Alacant compten ja amb 8.800 i 16.800 tests respectivament i han habilitat sales tant per a portar a terme els tests com per a aïllar als passatgers contagiats.

En cas de donar negatiu en la prova, els viatgers podran entrar a la Comunitat Valenciana, però si han donat positiu, romandran en l'espai habilitat fins a ser reubicats en un vol de retorn al país d'origen.

Es consideren països de risc els que tenen una incidència acumulada de coronavirus de 150 casos per 100.000 habitants els últims catorze dies. Això inclou la pràctica totalitat d'Europa i gran part d'Amèrica.

Els viatgers procedents d'aquests països hauran de presentar una PCR negativa per a entrar a Espanya.

Els turistes que no presenten els resultats d'una PCR vàlida o que en la declaració responsable asseguren haver superat la prova, però donen positiu en el control de l'aeroport, s'enfronten a sancions d'entre 3.000 i 60.000 euros, ja que se'ls imposarà el règim sancionador de la llei general de salut pública.

El sector hoteler critica la mesura

El sector hoteler es mostra crític amb aquesta nova exigència, que se suma a altres vigents. Des de la patronal Hosbec han explicat que aquesta "no és una mesura que contribueix de forma positiva al turisme i en especial al de la Comunitat Valenciana". A més, han assenyalat que en aquests moments la seua incidència será molt limitada, ja que el nombre de passatgers de l'aeroport d'Alacant està en mínims històrics.

Entre gener i octubre de l'any passat es van registrar 2,06 milions de vols, mentre que el 2020 la xifra no arriba al milió. Així, a l'octubre, Aena ha registrat una baixada del 55,4% dels viatges en comparació amb l'any anterior.

També et pot interessar

stats