Els partits polítics es posicionen davant la nova pròrroga de l’estat d’alarma

El PP manté “totes les opcions obertes”, mentre Ciutadans es mostra crític i Abascal i Torra anuncien el vot en contra.

Un diputat fa el símbol de la victòria durant la votació de la tercera pròrroga de l'estat d'alarma, el 22 de març
Un diputat fa el símbol de la victòria durant la votació de la tercera pròrroga de l'estat d'alarma, el 22 de març / Europa Press

Tal com va anunciar aquest dissabte el president del govern, Pedro Sánchez, dimarts està previst que el Consell de Ministres aprove sol·licitar al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma i que aquesta es discutisca i es vote dimecres a la cambra baixa.

Sánchez va deixar clar en la seua compareixença que “no hi ha un pla B” a allargar l’estat d’alarma i va apel·lar a la responsabilitat de les diferents forces polítiques perquè li donen suport. Però els vots que necessita per a tirar avant la pròrroga no estan encara amarrats.

El Partit Popular ni confirma ni desmenteix aquest suport i manté “totes les opcions obertes” per a la votació de la pròxima setmana. Segons el secretari general dels populars, Teodoro García Egea, “la prioritat ha de ser salvar vides, però l’únic pla del president Sánchez no pot ser mantindre un poder omnímode”.

Abascal i Torra, en contra

Altres partits, com Vox, ja han anunciat que no donaran suport a la petició. Aquest dissabte, el líder de la formació, Santiago Abascal, anunciava en el seu perfil de Twitter: “Tornarem a votar ‘no’ a l’estat d’excepció encoberta que Sánchez pretén eternitzar, perquè no s’ha usat per a l’adquisició massiva de protecció davant la pandèmia, sinó per a vulnerar les nostres llibertats”. La formació d’ultradreta ha votat en contra de totes les pròrrogues i només va donar suport a la declaració de l’estat d’alarma.

També el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha dit que Junts per Catalunya votarà en contra de l’ampliació de la pròrroga si l’executiu central no retorna al govern català les competències per a “prendre les decisions sobre el desconfinament”.

Ciutadans critica que Sánchez no parle amb la formació taronja

Pel que fa a Ciutadans, la líder del partit, Inés Arrimadas, ha criticat que Sánchez demane “adhesions” a l’oposició quan fa “setze dies” que no es posa-se en contacte amb la formació taronja. “Sánchez diu que no hi ha pla B, però el que hauria de fer és acordar un veritable pla A”, ha escrit en el seu compte de Twitter.

Per a aprovar l’ampliació de quinze dies més de l’estat d’alarma, que finalitza el pròxim 9 de maig, el govern de Sánchez necessita la majoria simple del Congrés. En l’última votació, el 23 d’abril, la pròrroga va tirar avant amb 269 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions.

També et pot interessar

stats