La pandèmia voreja el milió de contagis i les 50.000 morts

Institucions internacionals alarmen del risc alimentari en alguns països de l'Amèrica del Sud, com Haití i Bolívia, amb alts índexs de desnutrició.

Habiliten un estadi esportiu per a donar refugi a migrants veneçolans sense llar durant la quarantena, aquest 31 de març a La Paz, Bolívia
Habiliten un estadi esportiu per a donar refugi a migrants veneçolans sense llar durant la quarantena, aquest 31 de març a La Paz, Bolívia / David Mercado (Reuters)

Fa dos dies, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) avisava que les mesures de confinament no eren suficients per a frenar el coronavirus i que aquesta setmana podria superar el milió de contagis a tot el món i les 50.000 víctimes mortals. El temor és cada dia més real i, segons les dades oficials, a dia de hui s’han detectat 941.949 persones infectades i 47.522 defuncions. La xifra de persones recuperades, tot i això, quasi quadruplica les morts amb 195.929.

Els Estats Units continuen liderant el rànquing de països afectats per la Covid-19, i acumula ja més de 216.722 contagis, quasi el doble que a Itàlia. El país mediterrani té diagnosticats 110.574 casos però supera el nord-americà en decessos (més de 13.000 davant de 5.137). En la llista que ofereix la Universitat Johns Hopkins, sobre l’evolució del coronavirus, els segueix Espanya amb més de 110.000 persones infectades i 10.000 morts. En quart, cinqué i sisé lloc se situen la Xina, Alemanya i França, respectivament.

Però des de l’OMS alerten que són els països en vies de desenvolupament els que més patiran les conseqüències de la pandèmia. Demanen que es condone una part del deute extern per a evitar així el col·lapse econòmic. “És essencial perquè puguen cuidar la seua gent i eviten el col·lapse econòmic”, va subratllar en una roda de premsa el director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a més d’afegir que el Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial secunden aquesta petició.

Temor per la fam a Amèrica

Amèrica inicia el segon mes de lluita contra el coronavirus amb els Estats Units com a principal focus de la pandèmia, i amb advertiments severs sobre la situació alimentària en alguns països llatinoamericans. “Països com Haití, Bolívia i Veneçuela presenten alts índexs de vulnerabilitat per ser economies de baix ingrés, una alta dependència de la importació d’aliments i una alta prevalença de la desnutrició”, ha constatat aquest dimecres l’Institut Interamericà de Cooperació per a l’Agricultura, que té la seu a Costa Rica. “A l’Amèrica del Sud i al Carib no tothom té els mitjans necessaris per a alimentar-se adequadament en un estat de quarantena i, especialment, els sectors més vulnerables com els xiquets, els majors i les persones de menys ingressos”, ha afegit.

L’Equador demana una aliança global

Mentre les mesures s’endureixen al nord davant de l’avanç de la malaltia, al Brasil, la nació sud-americana més afectada (6.836 casos i 240 morts), el president Jair Bolsonaro carrega contra les quarantenes imposades per alguns governadors del seu país i suggereix una amenaça de desproveïment que el mateix Ministeri d’Agricultura nega. No obstant això, onze països d’aquest continent superen ja el miler de casos, entre ells, a més dels més afectats, els Estats Units i el Canadà, també hi ha Colòmbia, Mèxic, Panamà i l’Argentina.

A l’Equador, el nombre de víctimes mortals ha passat de 75 a 93 en les últimes 24 hores, i el president, Lenín Moreno, ha demanat aquest dimecres una aliança global contra la pandèmia. “Hem de formar una verdadera aliança global per a mobilitzar l’enginy humà i la solidaritat”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats