La pandèmia supera els 13 milions de contagis, l'últim en només cinc dies

El coronavirus avança sense control per Florida, mentre que l'Amèrica Llatina supera els Estats Units i el Canadà en morts.

Personal sanitari neteja material a l'hospital Memorial West, Pembroke Pines (Florida)
Personal sanitari neteja material a l'hospital Memorial West, Pembroke Pines (Florida) / Maria Alejandra Cardona (Reuters)

El nou coronavirus SARS-CoV-2, que provoca la malaltia coneguda com a Covid-19, continua escampant-se pel planeta i ja ha infectat més de 13,1 milions de persones a tot el món. L'últim milió de contagis s'ha produït només en cinc dies, segons les dades del recompte independent elaborat per la Universitat Johns Hopkins. A més, la xifra global de defuncions sobrepassa les 573.000, de les quals quasi 145.000 s'han produït a l'Amèrica Llatina, regió que ja ocupa el segon lloc pel que fa a morts vinculades amb la Covid-19, després d'haver superat els Estats Units i el Canadà.

L'epidèmia, descontrolada a Florida

Els Estats Units continuen encapçalant el llistat de països amb més persones infectades pel virus, 3,36 milions, i registren més de 135.000 víctimes mortals. Un dels focus que més preocupa a hores d'ara és el de l'estat de Florida, per on el coronavirus continua avançant sense fre i ha anotat aquest dilluns 12.624 nous casos (el diumenge es va batre el rècord diari nacional, amb 15.300. Paral·lelament segueix la polèmica sobre els intents que estan fent-se des de la Casa Blanca per a desprestigiar l'epidemiòleg que l'assessora, Anthony Fauci.

En l'últim mes diversos estats del sud i l'oest dels Estats Units, com ara Florida, Arizona, Texas, Califòrnia i les Carolines han viscut un repunt de la pandèmia a mesura que anaven avançant en la desescalada. A hores d'ara Nova York, Califòrnia i Florida se situen al capdavant en xifres totals de contagis.

Fauci, l'epidemiòleg principal de la Casa Blanca, ha atribuït aquest dilluns els repunts al fet que els Estats Units realment mai ha arribat a tindre un confinament estricte. En la seua opinió, per a frenar l'avanç actual no és necessari tornar a confinar-se, però és partidari de "retrocedir una mica" en la desescalada i ser més acurats a l'hora de complir les recomanacions de les autoritats sanitàries. Aquest dilluns, el president del país, Donald Trump, va assegurar que té "una molt bona relació amb Fauci", encara que diversos assessors del mandatari l'han criticat durant el passat cap de setmana perquè, diuen, ha anat canviat la seua visió de les coses a mesura fque s'anava sabent més de la pandèmia.

L'Amèrica Llatina, segona en morts

L'Amèrica Llatina i el Carib han ocupat aquest dilluns al segon lloc mundial quant a defuncions per la Covid-19 en superar als EUA i el Canadà i fregar les 145.000 morts, amb cinc dels països que la conformen en la llista dels vint primers amb més decessos en l'àmbit global pel patogen. La regió suma fins al moment 144.985 víctimes mortals, segons la Universitat Johns Hopkins, i només la supera Europa, que en té en els seus comptes 203.584, d'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En conjunt, Llatinoamèrica ja supera en morts els Estats Units i el Canadà junts, nacions en les quals han perdut la vida 144.256 persones. En territori estatunidenc, la Covid-19 ha deixat ja 135.425 víctimes mortals, mentre que en el canadenc el saldo és, fins ara, de 8.831.

També et pot interessar

stats