La pandèmia s'estabilitza en els municipis però el 79% continua en risc extrem

Tretze de les quinze grans ciutats tancades perimetralment els caps de setmana superen els mil casos per cada 100.000 habitants.

Distribució municipal de la incidència acumulada en els últims 14 dies (dades actualitzades a 2 de febrer). Font: Conselleria de Sanitat
Distribució municipal de la incidència acumulada en els últims 14 dies (dades actualitzades a 2 de febrer). Font: Conselleria de Sanitat / Marta Galindo

La caiguda de la incidència acumulada de coronavirus registrada en els últims dies de gener comença a apuntar cap a un cert alentiment en el ritme de creixement de contagis, una tendència que també es manifesta en l'actualització de dades municipals que ha publicat la Generalitat aquest dimarts. Després de viure el pitjor mes de la pandèmia, sembla la corba epidèmica de la tercera onada inicia l'estabilització en la majoria de poblacions valencianes.

El nombre de les que estan en risc extrem es manté en el 79%, un percentatge encara molt elevat però que iguala el que es va registrar fa set dies. A hores d'ara hi ha 430 municipis valencians amb una incidència acumulada (IA) superior a 250 positius per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, la línia roja fixada pel Ministeri de Sanitat per a determinar el màxim nivell de risc possible per transmissió del virus. D'ells, 254 estan per damunt dels 1.000 casos, xifra que suposa vora la meitat del total. I s'inclouen en aquest grup tretze de les quinze grans ciutats (més de 50.000 habitants) que la Generalitat ha confinat durant els caps de setmana i els festius per a frenar l'avanç de la Covid-19. Només 23 hi resisteixen sense haver registrat cap cas des que va començar la crisi sanitària.

La foto fixa de l'última actualització de dades territorialitzades no varia molt respecte a dimarts passat, però confirma que el ritme de propagació del patogen s'ha incrementat amb més força en les comarques del sud. Per primera vegada, les quatre ciutats més poblades del territori valencià superen la línia roja del miler de casos en incidència acumulada, que arreplega la proporció de persones contagiades per cada 100.000 habitants. L'indicador continua en ascens a Castelló de la Plana (1.061) i Alacant (1.409), mentre que es manté alt però estable a Elx (2.056) i baixa a València (1.216).

De les 412 localitats que han registrat nous positius des de divendres, les tres capitals de província i Elx són, lògicament pel volum de població que concentren, les que més en tenen en termes absoluts. València i Alacant superen els 3.000 casos en els últims quatre dies, però és Castelló de la Plana la que presenta l'increment més significatiu després d'anotar 1.974 contagis més, que han disparat la incidència acumulada en més de 170 punts des de divendres.

Alcoi, amb 2.102 contagis per cada 100.000 habitants, continua sent la que presenta la incidència més extrema del grup de les grans ciutats valencianes. La baixada de la taxa sembla apuntar que la corba està començant a doblegar-se: en els últims quatre dies s'han diagnosticat 316 nous contagis, la meitat que dimarts de la setmana passada.

La tendència és, en canvi, inversa en altres poblacions del sud com ara Oriola, Sant Vicent del Raspeig i Torrevella. Són, després de les capitals i Elx, les que més positius han comunicat en el cap de setmana (752, 533 i 475, respectivament). Precisament Torrevella, que durant la tercera onada havia presentat l'escenari més favorable d'entre els quinze nuclis urbans de més de 50.000 habitants, registra ara el major increment en la incidència acumulada dels últims catorze dies: passa de 541 contagis per cada 100.000 habitants el divendres, a 740 en l'actualització d'aquest dimarts, quasi 200 punts més.

Altres localitats significativament importants pel que fa al pes poblacional (més de 20.000 habitants) i que es mantenen en incidències molt altes són Ibi (3.529), Onda (2.949), Petrer (2.736) i Villena (2.547). En tots els casos, tot i això, la tendència en els darrers dies és descendent.

El muncipi que lidera a la Comunitat Valenciana el rànquing d'incidència acumulada en les últimes dues setmanes és Espadella (7.042), a l'Alt Millars, que cau del grup de poblacions que havia resistit lliure de coronavirus després d'haver-se infectat cinc veïns. Després tenim Olocau del Rei (5.882), als Ports, i Vallanca (5.755), al Racó d'Ademús. Es tracta de pobles molt menuts on només un grapat de positius disparen la taxa a xifres desproporcionades.

Els 23 invictes

La llista de localitats que poden presumir de no haver registrat cap contagi per Covid-19 entre el veïnat des de l'inici de la pandèmia és més reduïda cada setmana que passa. A hores d'ara la Conselleria en comptabilitza 23, tres menys que divendres: Aielo de Rugat, Almedíxer, Aranyel, Benifato, Benillup, Bolulla, Cases Altes, Castell de Cabres, Castielfabib, Confrides, el Castell de Guadalest, Famorca, la Font de la Reina, les Fonts d'Aiòder, Herbers, Lludient, Palanques, la Pobla de Sant Miquel, Sacanyet, Sempere, Torralba, Vallés i Sorita.

També et pot interessar

stats