La pandèmia s'agreuja al novembre i registra la xifra més alta de contagis

Aquesta setmana s'ha registrat la xifra màxima d'hospitalitzacions i de morts de la segona onada.

Evolució dels cotagis i morts diàries
Evolució dels cotagis i morts diàries / À Punt NTC

Novembre és el mes en què s'ha arribat a la xifra més alta de contagis diaris des que va començar la pandèmia (2.341 casos), una tendència d'augment de casos, hospitalitzacions i morts que s'agreuja des del 20 d'octubre, quan es van superar els mil positius diaris.

La dada de nous contagis en residències tampoc deixa de pujar i novembre ja és el mes amb més morts en aquests centres des del mes de maig. En la primera quinzena han mort 37 persones en residències, una xifra més alta que les del mes de setembre (34), octubre (26), juny (19), agost (5) i juliol (1). A més, aquest dimarts va ser el primer dia en què es va superar la desena de defuncions en l'àmbit residencial des del 30 d'abril. En aquests moments, 13 residències estan sota vigilància activa del control sanitari (5 a la província d'Alacant i 8 a la de València).

Aquesta setmana s'han registrat un màxim de 1.580 hospitalitzacions per Covid-19 als centres sanitaris valencians, una xifra rècord de la segona onada, però lluny del pitjor registre de tota la pandèmia: 2.189 persones ingressades. Ara mateix hi ha 1.487 pacients als centres sanitaris valencians, segons l'última actualització.

Durant l'última setmana hi ha hagut 130 defuncions, una xifra un 63% inferior a la de la primera setmana d'abril, quan a la Comunitat Valenciana va haver-hi un pic d'ingressos. Però en només quinze dies, novembre ja se situa com el tercer mes amb més morts per Covid-19, després d'abril (905) i març (338). Els primers quinze dies del mes deixen 213 morts i, si es manté aquesta tendència, es podria superar la xifra de març.

Des de l'agost s'observa una tendència a l'alça en el nombre de defuncions i, només en mig mes, novembre ja supera les xifres de setembre (133) i octubre (181).

Els ingressos a les UCI també han anat augmentant cada dia al llarg de novembre, des dels 196 del dia 1 fins als 277 d'aquest dissabte, la xifra més alta de la segona onada de la pandèmia. El registre més alt d'hospitalitzacions a l’UCI per Covid al territori valencià ocorregué el 4 d'abril, amb un total de 386 persones.

Nou de desembre, data clau per a possibles noves mesures

Arran de l’augment d’hospitalitzacions de l’últim mes, aquesta setmana s’ha aprovat un decret pel qual la Conselleria de Sanitat Universal podrà disposar de tots els recursos materials i humans de la sanitat privada per a fer front a la pressió hospitalària causada per la segona onada de la pandèmia.

La Generalitat estudia introduir noves possibles mesures a partir del 9 de desembre, quan acabarà el toc de queda nocturn i altres restriccions, com ara la limitació del 50% de l'aforament als bars, botigues i centres comercials, i un terç en els vetlatoris i cerimònies. De moment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, descarta el confinament domiciliari.

També et pot interessar

stats