La pandèmia obliga la Generalitat a reforçar els pressupostos en Sanitat i Educació de 2021

El DOGV publica les normes per a dissenyar els comptes públics de l’any que ve, marcat per l'impacte del coronavirus.

El conseller d'Hisenda durant la seua visita, aquest dilluns, a l'empresa PDL Space, a Elx
El conseller d'Hisenda durant la seua visita, aquest dilluns, a l'empresa PDL Space, a Elx / À Punt NTC

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha confirmat a À Punt NTC que el coronavirus tindrà una repercussió directa sobre els pressupostos de la Generalitat de l'any que ve, ja que s'hauran d'ajustar les partides en matèria de Sanitat i Educació, àrees en les quals la pandèmia obliga a centrar l’atenció. Els comptes de l’any que ve se centraran a garantir els serveis públics fonamentals i impulsar la reactivació econòmica i l'ocupació.

En aquest sentit, Vicent Soler ha posat com a exemple els esforços que s’han de fer el pròxim curs per a adaptar l’activitat docent a les noves circumstàncies: “Els xiquets han de tornar a l’escola i no poden estar en les mateixes condicions que estaven el curs passat o cal ampliar més places de mestres”, argumentava el conseller.

D’altra banda, en clau sanitària, el titular d’Hisenda ha recordat que s’ha de preparar la sanitat per si hi ha futurs rebrots de Covid-19, circumstància que repercutirà sobre sobre els pressupostos de l’any que ve.

Soler preveu que el 2021 seguisquen els efectes econòmics negatius derivats de la pandèmia, per això els pressupostos de la Generalitat recolliran projectes per a pal·liar els efectes de la crisi i prioritzaran els recursos per a la recuperació econòmica i social. Al mateix temps, potenciaran les prioritats del Botànic per a canviar el model productiu, crear ocupació, impulsar les polítiques educatives, sanitàries i socials, a més de lluitar contra l'exclusió social i potenciar les polítiques d'integració i igualtat.

Insuficiència finançera

A més, el titular d’Hisenda ha recordat que el fet de comptar amb un sistema de finançament que no garanteix la suficiència financera de la Comunitat Valenciana i la incertesa afegida per a 2021, en el context d'una major necessitat de recursos per a impulsar la recuperació econòmica i social en la Comunitat Valenciana, “perjudica” les possibilitats de creixement i creació d'ocupació. En aquest sentit, Vicent Soler ha tornat a destacar la necessitat de reformar sistema de finançament, o bé que s'assignen fons extraordinaris o es corregisquen les diferències derivades de l'actual model.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) ha publicat aquest dilluns l'orde amb les normes que regiran per a l'elaboració del pressupost de l'administració autonòmica de l'any que ve. Els comptes de 2020 es basaran en la transformació digital i ecològica de l'estructura productiva, l'impuls a les energies renovables i l'R+D+I , segons han detallat des de la Conselleria d'Hisenda.

També et pot interessar

stats