La pandèmia, disparada: 27 municipis superen el miler de positius en incidència

La majoria de grans ciutats presenten més de 250 contagis per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies.

Canals és un dels municipis valencians on la incidència acumulada del virus és més alta
Canals és un dels municipis valencians on la incidència acumulada del virus és més alta

Amb l'efecte de les celebracions de Nadal encara per conéixer-se, la pandèmia de coronavirus continua disparada en les comarques valencianes, segons s'evidencia en l'última actualització de les dades municipalitzades que publica la Generalitat. Un total de 219 poblacions, el 40%, presenten una incidència acumulada (IA) superior als 250 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies, un dels indicadors de risc extrem que contempla el Ministeri de Sanitat. Pràcticament tots els grans nuclis de població del territori valencià estan per damunt d'aquesta xifra excepte Alzira, Benidorm, Castelló de la Plana, Elda, Oriola i Torrevella.

En 27 d'aquestes poblacions la incidència acumulada supera el miler de contagis per cada 100.000 habitants, amb el Verger (Marina Alta), com una de les més castigades i on gran part dels nous casos estan relacionats amb un brot en una residència. La majoria són municipis molt menuts on viuen menys de mil persones, com ara Mata de Morella, Forcall o Xarafull. Comparteixen llista, però, amb altres de més envergadura entre els quals estan Canals, Aiora, Llosa de Ranes o Anna.

Des de divendres s'han detectat nous casos en 293 municipis de la Comunitat Valenciana, més de la meitat del total. València, Alacant i Elx encapçalen el llistat dels últims quatre dies amb 985, 278 i 161, respectivament. A Sagunt i Alcoi s'han registrat també més d'un centenar de casos en aquest interval. Del grup de ciutats de major població la capital de l'Alcoià és, de fet, la que presenta una evolució més preocupant de la corba de contagis, ja que la incidència acumulada del virus està desbocada des de principis de mes. En només una setmana quasi s'ha duplicat l'indicador, en passar de 363 contagis per cada 100.000 habitants el passat 21 de desembre a 648 aquest dimarts.

A Dénia i Mislata empitjora la situació, amb taxes d'incidència acumulada superior a 400 casos. En els darrers quatre dies Salut Pública ha detectat 86 i 71 positius, respectivament. I a Vila-real baixa l'indicador en més de cent punts des de l'última actualització, però la pandèmia no dona treva i el virus acumula més de dos mesos amb incidències que superen el risc extrem, és a dir els 250 contagis per cada 100.000 habitants.

La Costera, punt negre

A la Costera els casos no paren de multiplicar-se i el departament de salut que atén els municipis d'aquesta comarca és el que presenta, de fet, la incidència més alta en les últimes dues setmanes d'acord amb les dades d'aquest dimarts: 657 contagis per cada 100.000 habitants.

Un dels punts negres d'aquesta zona és Canals (més de 13.000 habitants), on des de divendres hi ha 47 veins més infectats per Covid-19. Una festa celebrada el passat 7 de desembre, durant el pont de la Puríssima, és el focus de gran part dels contagis. La incidència acumulada està disparada des d'aleshores i no abaixa del miler de casos per cada 100.000 persones des de fa ja una setmana. Segons l'última actualització aquest indicador se situa en 1.273, fet pel qual l'Ajuntament no descarta demanar la Generalitat un enduriment de les restriccions.

A través d'un comunicat fet públic en Facebook, el consistori ha recordat que no té competències per a limitar la mobilitat o gestionar establiments privats, com ara comerços o bars. "La possibilitat de confinar el poble, tancar establiments privats, la gestió sanitària o les decisions en referència als col·legis i instituts del municipi han de dictaminar-se des de les Conselleries i entitats competents", assenyala. Recorda que la setmana passada representants del govern local ja van mantindre una reunió amb Salut Pública per a valorar l'evolució de la pandèmia en el municipi i afegeix que en demanarà una nova per a concretar accions addicionals.

A la capital, Xàtiva, l'Ajuntament ha decidit prorrogar durant quinze dies les mesures extraordinàries per a intentar tallar la propagació del virus, que deixa 69 infeccions més en quatre dies. Aquestes restriccions, que contemplen el tancament de les instal·lacions municipals i la suspensió de totes les activitats culturals i esportives, entraran en vigir l'1 de gener i es podran tornar a prorrogar en funció de l'evolució sanitària, segons ha informat el consistori aquest dimarts en un comunicat. A més, s'ha ordenat la clausura immediata de dos pubs i dues terrasses per incomplir les restriccions decretades per la Generalitat. La incidència acumulada del virus a Xàtiva segueix sent molt elevada, tot i haver baixat lleugerament des de divendres. A hores d'ara, es de 790 contagis per cada 100.000 habitants.

També et pot interessar

stats