La pandèmia dibuixa un Nou d’Octubre insòlit, amb escasses celebracions

València organitza un acte institucional sense públic, mentre que Castelló i Alacant celebraran la festa amb música.

Acte institucional de la Generalitat de l'any passat
Acte institucional de la Generalitat de l'any passat / À Punt NTC

La música a l’aire lliure i els reconeixements institucionals amb un aforament limitat, per a complir les mesures de seguretat sanitària, seran els únics actes commemoratius que es faran a la Comunitat Valenciana aquest atípic Nou d’Octubre. La pandèmia ha fet caure del calendari festiu les processons cíviques, les mascletaes i nombroses activitats culturals que tradicionalment commemoraven l’entrada a la ciutat de València de Jaume I.

La Generalitat celebrarà, a partir de les 10:30, l’acte institucional del Dia de la Comunitat Valenciana, en què lliurarà la distinció al poble valencià, que rebrà l’alta distinció pel seu comportament exemplar durant la pandèmia. A més, els col·lectius que més durament han treballat en el període més crític de la crisi sanitària, el poeta Marc Granell o Frans Timmermans, vicepresident de la Comissió Europea, seran d’altres dels guardonats aquest matí.

Els ministres de Transport, José Luis Ábalos, i de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, així com el president del PP, Pablo Casado, que tenien previst assistir als actes finalment no ho faran arran de la situació que es viu a la Comunitat de Madrid amb la possible declaració de l'estat d'alarma.

Acte sense públic a l’Ajuntament de València

D’altra banda, enguany no baixarà la Senyera pel balcó de l'Ajuntament de València. La crisi sanitària ha obligat a cancel·lar la tradicional processó cívica que commemora l'entrada del rei Jaume I a València, però perquè la ciutadania puga retre-li homenatge, la Senyera s'exhibirà aquesta vesprada, com ja va ocórrer ahir, al Saló de Cristall de l’Ajuntament.

Tot i no fer-se la processó cívica, a les 12 del migdia, tindrà lloc a l'Ajuntament de València, l'acte d'homenatge a la Senyera. Serà un acte sense públic, que tancarà una mascletà disparada des del terrat del consistori. La pólvora també serà la protagonista a les 22:00 hores, quan es dispararan castells de focs artificials simultàniament en huit pedanies de la capital.

A Castelló sonaran peces musicals valencianes

A Castelló, a les 11 del matí, un concert de la Banda Municipal, amb la interpretació de peces molt arrelades en l’imaginari valencià, servirà per a commemorar el dia dels valencians i de les valencianes. Els músics castellonencs tocaran peces de les agrupacions culturals de la ciutat que habitualment participen en la desfilada de les tres cultures, la Muixeranga, la Malaguenya i l'himne de la Comunitat Valenciana.

Més enllà de la capital, i ja de nit, es dispararan de manera simultània cinc castells de focs d’artifici a Benicarló, Borriana, la Vall d’Uixó, Almenara i Altura. Es tracta d’una iniciativa promoguda per la Diputació de Castelló i que pretén ser una mostra de suport al sector pirotècnic, fortament colpejat per la crisi, a banda de posar una nota de color al cel en el Dia de la Comunitat Valenciana.

Mostra de folklore a Alacant

En el cas d’Alacant, un concert de la Banda Simfònica Municipal a la plaça de l’Ajuntament (a les 11:30 hores) i una mostra de folklore centraran les activitats commemoratives del Nou d'Octubre. A continuació, hi ha prevista una Mostra de Folklore Alacantí, organitzada per la Federació de Folklore d'Alacant, i en la qual intervindran grups de danses i colles de dolçainers, i es farà també una exhibició de nans i gegants.

Per a completar el programa d’actes d’Alacant, a partir de les 18 hores, la regidoria de Cultura retransmetrà a través de Facebook la lectura de fragments del Tirant lo Blanc. La lectura la faran alumnes d'instituts d'Alacant.

També et pot interessar

stats