Els països europeus eleven el nivell d’alerta contra el coronavirus

França decreta el confinament obligatori, Alemanya limita la vida pública i Suïssa dicta una semiquarantena.

Cues en un supermercat de París
Cues en un supermercat de París / Yoan Valat (Efe)

A l’espera del resultat de la reunió aquest dilluns per videoconferència dels caps d’estat i govern de la Unió Europea per a plantejar noves mesures contra el coronavirus, algunes tan dràstiques com el tancament de les fronteres, els diferents països aproven i posen en marxa diferents mesures per a combatre la propagació del coronavirus.

França decreta el confinament obligatori i suspén les eleccions

França acaba d’apujar el nivell d’alerta contra la pandèmia del Covid-19 i ha pres mesures extremes. El president Emmanuel Macron es va adreçar la passada nit a la nació en un to molt greu i va dir que el país està en una guerra sanitària. Entre altres mesures, s’ha suspés la segona volta de les eleccions municipals prevista per a diumenge.

També s’ha decretat el confinament obligatori de la població als domicilis i s’ha ajornat la polèmica reforma de les pensions.

Itàlia, a l’espera de reduir els contagiats amb les mesures d’aïllament

A Itàlia, la situació continua sent molt greu, amb més de 2.000 víctimes mortals, 349 durant les últimes 24 hores. Ara mateix és el segon país del món amb més infeccions registrades, vora 28.000. Per al president del Consell Superior de Sanitat, Franco Locatelli, “caldrà esperar per a veure una reducció dels contagiats”, però afirma que creuen molt en “l’eficàcia de les mesures d’aïllament”. Respecte a l’escassetat de màscaretes, Itàlia ha aprovat un decret i es començaran a produir en fàbriques nacionals.

Alemanya limita la vida pública excepte l’activitat essencial

A Alemanya, la cancellera Angela Merkel ha anunciat la limitació parcial de la vida pública “per un temps indeterminat” a través del tancament de tots els locals comercials excepte botigues d’alimentació, farmàcies i altres establiments d’articles de primera necessitat. L’hoteleria podrà obrir tan sols entre sis del matí i sis de la vesprada, mentre que altres centres esportius, culturals, d’oci i religiosos han de tancar les portes. També s’han prohibit temporalment els viatges turístics dins del país i a l’estranger, i escoles, guarderies i universitats ja havien tancat la setmana passada. A més, dilluns es va iniciar el tancament de fronteres amb la reintroducció de controls amb França, Àustria, Suïssa, Luxemburg i Dinamarca.

Suïssa dicta una semiquarantena i tanca tots els establiments 5 setmanes

El govern suís ha decretat una situació extraordinària al país i el tancament de tots els establiments que ofereixen serveis comercials, d’esplai o personalitzats considerats no essencials, i fins i tot d’espais públics com els parcs, durant les pròximes cinc setmanes per a frenar la ràpida transmissió del coronavirus. Suïssa, amb 8,5 milions d’habitants, és el cinqué país d’Europa on el virus s’ha propagat més ràpidament i ja es registren 2.200 casos. A diferència de països com Itàlia i Espanya, no s’ha prohibit a la gent eixir de les seues cases, però se’ls ha recomanat amb insistència no abandonar-les si no tenen alguna raó de pes, una recomanació que s’ha dirigit en particular als majors de 65 anys.

El Regne Unit no ha pres encara mesures dràstiques

Al Regne Unit, el primer ministre Boris Johnson ha demanat que s’evite al màxim qualsevol contacte social que no siga necessari per a evitar la propagació del coronavirus. Però, de moment, no s’ha decretat el tancament de les escoles ni dels comerços. L’executiu britànic ha evitat fins ara prendre qualsevol mesura dràstica que sí que han pres altres països del seu entorn.

A la resta del món les grans potències, com els Estats Units o Rússia, també comencen a prendre mesures.

Mesures estrictes als Estats Units

Als Estats Units comencen a prendre’s mesures cada volta més estrictes per a frenar l’avanç de la pandèmia. El president Trump ha reconegut que l’actual crisi provocada pel coronavirus pot durar fins al juliol o l’agost. Cada volta són més els estats que han decretat el tancament de les escoles i els comerços i es recomana limitar el contacte social, però no s’ha pres cap mesura més dràstica com el confinament als domicilis. De fet, aquest dimarts hi ha eleccions primàries i només Ohio ha decidit suspendre-les. Els comicis es mantenen a Florida, Arizona i Illinois.

Rússia tanca les fronteres als estrangers

El govern de Rússia ha fet un pas més per a blindar-se davant la propagació del coronavirus, en prohibir temporalment l’entrada d’estrangers al seu territori a partir del dia 18 de març i fins al pròxim 1 de maig. Mentrestant, Moscou, on s’han detectat 20 nous casos en les últimes hores, va decidir aplicar el règim d’autoaïllament domiciliari durant 14 dies als ciutadans de tota la UE i dels països europeus no pertanyents al club comunitari, així com als Estats Units, Ucraïna i Bielorússia. Moscou ja havia imposat prèviament quarantenes als viatgers procedents de diversos països amb una situació “desfavorable” quant a les taxes d’infecció, entre ells, Espanya, Alemanya, França i Itàlia.

Turquia suspén vols a 20 països

Turquia ha suspés vols a altres sis països, entre els quals el Regne Unit i Suïssa, per a previndre la propagació del coronavirus. Amb aquesta mesura, que també s’estén a Irlanda, Egipte, l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU), ja són vint els països, entre els quals Espanya, Alemanya, França i Itàlia, que ja no tenen comunicació aèria amb Turquia. També ha ordenat el tancament de bars i discoteques en tot el país per a frenar el ritme de contagis per coronavirus.

També et pot interessar

stats