El País Basc declara l'emergència sanitària per a intentar frenar l'expansió del virus

Galícia, Castella i Lleó, i Cantàbria implanten les mesures decretades pel Ministeri de Sanitat davant del repunt de contagis.

Personal sanitari de l'Hospital d'Eibar realitza test PCR a conductors en els seus vehicles
Personal sanitari de l'Hospital d'Eibar realitza test PCR a conductors en els seus vehicles / Europa Press

L'increment exponencial de contagis registrat l'última setmana al País Basc (només aquest diumenge s'han sumat 610 nous positius) ha portat les autoritats de la comunitat autònoma a tornar a declarar la situació d'"emergència sanitària" aquest dilluns. La mesura suposa baixar "un esglaó" en la "nova normalitat", i d'ací es derivaran més restriccions en aforaments, agrupacions de persones i horaris d'hoteleria, a més de zones de confinament, si es donen "situacions de perill".

El propòsit d'aquesta declaració d'emergència és evitar qualsevol possibilitat de col·lapse sanitari i un segon confinament, com el viscut al març i l'abril, segons explicaren les conselleres de Salut i Desenvolupament Econòmic i Infraestructures, Nekane Murga i Arantxa Tapia. El govern basc ha advertit en els últims dies que la comunitat autònoma està davant d'un "possible tsunami" per l'avanç del coronavirus i que, encara que l'evolució dels contagis és "més lenta" que al març i amb casos "menys greus", és necessari frenar-lo.

L'emergència sanitària entrarà en vigor aquest mateix dilluns, 17 d'agost, i dimarts hi haurà una primera reunió de la taula de crisi, en la qual el lehendakari, Iñigo Urkullu, exerceix de "comandament únic".

Escalada de casos a Espanya

A falta de noves dades oficials del Ministeri de Sanitat, alguns governs autonòmics han actualitzat el cap de setmana les xifres d'incidència del coronavirus als territoris respectius, i en tots els casos es manté l'augment de contagis. Catalunya ha tornat a ser l'autonomia que més nous casos ha notificat aquest diumenge, i ha tornat a superar el miler en les últimes 24 hores.

A La Rioja i a Múrcia ja s'han aplicat des de diumenge les restriccions acordades entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats en l'oci nocturn, l'hoteleria i el consum d'alcohol i tabac. I aquest dilluns entren en vigor en tres comunitats més: Cantàbria, Galícia, i Castella i Lleó. Dimarts serà el torn de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar

stats