El País Basc alerta d'una segona onada i Castella i Lleó confina Aranda del Duero

La situació preocupa especialment a Aragó, la regió europea amb més casos de Covid-19.

La consellera de Salut basca, aquest dijous
La consellera de Salut basca, aquest dijous / Efe

La consellera basca de Salut, Nekane Murga, ha alertat aquest dijous la població que el fort increment de contagis en les últimes hores, amb 338 nous positius l'últim dia, evidencia que s'està produint la segona onada epidèmica del virus i “que no és possible una nova normalitat”.

Murga ha oferit una roda de premsa després de reunir-se amb el lehendakari per a analitzar l'evolució de la pandèmia al País Basc, on s'està registrant un repunt de contagis amb xifres que no es donaven des del 28 d'abril, quan es van comptabilitzar 392 casos. El Servei Basc de Salut està especialment preocupat pels contagis en grans ciutats com ara Bilbao, que acumula 126 nous casos; Barakaldo (28) i Vitòria (38), a causa de la gran mobilitat de la ciutadania.

El País Basc es converteix, així, en la primera autonomia a parlar obertament d'una segona onada de l'epidèmia. Un discurs que contradiu el posicionament del Ministeri de Sanitat que, a través del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (Ccaes), Fernando Simón, manifestava la setmana passada que encara no es pot parlar d'aquest fenomen. “El que estem detectant ara afortunadament són brots i en algunes zones la transmissió comunitària és més elevada que en altres”, va dir aleshores, i va insistir també que la situació actual a Espanya no és comparable a la que es va donar al març i a l’abril.

A hores d'ara, l'autonomia que més preocupa el Ministeri de Sanitat, però, és Aragó, que continua registrant des de fa dies les xifres més elevades d'incidència. El virus es propaga sense control i, de fet, s'ha convertit en la regió europea amb més casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants. N'hi ha 336, segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties. Només aquest dijous, les autoritats sanitàries notificaren 614 casos, més del 34% dels diagnosticats a tot Espanya.

Confinen Aranda del Duero

La situació comença a ser preocupant també a Castella i Lleó, on un jutjat ha autoritzat el pla de contenció proposat per la Junta per a aïllar Aranda del Duero (Burgos), una localitat de més de 32.000 habitants, durant almenys dues setmanes. Les autoritats sanitàries de l'autonomia han detectat que s'està donant una elevada taxa d'incidència de coronavirus i que hi ha transmissió comunitària. Aranda de Duero torna, a més, a la fase 1, i se suma així a les localitats val·lisoletanes d'Íscar i Pedrajas de San Esteban que des de dissabte passat estan confinades durant 14 dies. La preocupació continua pel repunt en les residències de majors.

D'altra banda, la Junta de Castella i Lleó ha demanat als habitants de fins a 22 zones bàsiques de salut, que inclouen centenars de pobles de la comunitat autònoma, evitar reunions de més de 10 persones i que restringisquen “al màxim” el contacte social i l'assistència en llocs tancats, ja que els nivells de contagis detectats s'han elevat en els últims dies.

També et pot interessar