El primer pagament del fons no reembossable de 16.000 milions serà al juliol

Així ho ha comunicat Pedro Sánchez als presidents autonòmics a qui ha instat a potenciar el turisme nacional.

El President del govern, Pedro Sánchez, durant la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics
El President del govern, Pedro Sánchez, durant la reunió telemàtica amb els presidents autonòmics / José María Cuadrado (Pool Moncloa)

El president del govern, Pedro Sánchez, ha comunicat hui als presidents de les comunitats i ciutats autònomes que el primer pagament del fons no reembossable de 16.000 milions d'euros es realitzarà el mes de juliol i la resta s'abonarà en mesos alterns, concretament al setembre, novembre i desembre, segons han informat fonts autonòmiques.

Aquest anunci ha tingut lloc durant l'onzena videoconferència que ha mantingut amb els presidents autonòmics des que es va decretar l'estat d'alarma. Sánchez ha insistit que la "magnitud" de la crisi justifica aquesta mesura perquè "cap comunitat autònoma es quede arrere".

Tot i les negociacions del Consell perquè es tinga en compte el pes poblacional a l'hora d'efectuar el repartiment del fons, i l'enganxada verbal al Congrés del diputat de Compromís, Joan Baldoví, amb la ministra portaveu, María Jesús Montero, pel mateix motiu, sembla que els 16.000 milions es repartiran atenent a criteris d'impacte sanitari de la pandèmia.

Potenciar el turisme nacional

Sánchez ha demanat a les autonomies que potencien sobretot el turisme nacional perquè siga el que "espenta i es posa al davant" de cara a la temporada d'estiu, i ha anunciat que la ministra del sector, Reyes Maroto, convocarà pròximament el Consell Interterritorial per a consensuar mesures amb totes les comunitats.

El cap de l'Executiu ha insistit en la idea que va plantejar ahir que a la fi de juny o principis de juliol tot el país recupere la llibertat de moviment. Per això, ha instat els presidents a comunicar a la ciutadania que ja pot començar a planificar les vacances per als mesos de juliol i agost, plantejament que també vol dirigir al turisme estranger.

Encara que no ha concretat la data del Consell Interterritorial, Sánchez considera que aquest és el millor fòrum perquè la ministra debata amb les comunitats autònomes sobre la reactivació de l'activitat turística, després que alguns presidents sol·licitaren una videoconferència monogràfica sobre el tema.

El president ha destacat que el turisme, sector en el qual també ha inclòs l'oci i la cultura, ha sigut el sector més beneficiat per les línies d'avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), perquè fins al 18 de maig s'han finançat més de 82.000 operacions, la qual cosa ha beneficiat 64.000 empreses. També ha comentat que quasi 3 de cada 10 treballadors acollits a ERTO corresponen a activitats d'hoteleria i turisme.

Eixida progressiva de l'estat d'alarma

Per últim, i segons fonts autonòmiques, Sánchez hauria avançat en la reunió que, si l'evolució de la pandèmia és positiva i res no es torç, moltes comunitats estaran fora de l'estat d'alarma al llarg dels pròxims dies, i també que està convençut que la totalitat del país ho estarà a la fi de juny o a principis de juliol.

De moment, el Congrés ha autoritzat aquesta setmana la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma, que estarà en vigor fins al 7 de juny.

També et pot interessar

stats