Els pacients que donen positiu en PCR i negatiu en antígens tenen baix risc de contagiar la Covid

És la conclusió d'un estudi de l'Incliva que avalua el test ràpid adquirit per la Conselleria de Sanitat Universal.

Test d'antígens
Test d'antígens

Un estudi de l'Institut d'Investigació Sanitària Incliva, de l'Hospital Clínic de València, ha avaluat el test ràpid Panbio d'Abbot, el test d'antígens del qual la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha adquirit 500.000 unitats.

Segons l'estudi, realitzat en 600 persones asimptomàtiques, els pacients que donen positiu en una PCR i negatiu en el test d'antígens tenen poca capacitat de contagi. El cap del Servei de Microbiologia de l'Hospital Clínic, David Navarro, ha explicat que "en les mostres que han sigut positives per PCR, però negatives per antígens, no ha sigut possible cultivar el virus", per la qual cosa es considera que les persones amb símptomes, però amb resultat negatiu en antígens tenen un baix risc de contagi.

Aquesta investigació també conclou que la prova és menys sensible en persones asimptomàtiques que en aquelles que sí que mostren els símptomes. En concret, la sensibilitat d'aquests kits és un 20% més baixa que la de les proves PCR. Així, depenent de la càrrega viral dels pacients la sensibilitat dels tests d'antígens és del 80%, encara que segons l'empresa Abbot, la sensibilitat arriba al 93%.

El Panbio localitza els antígens del virus, és a dir, la proteïna del SARS-CoV-2, a diferència de la PCR que detecta els anticossos que genera el pacient quan s'infecta. La mostra es pren com una PCR, es col·loca en una tira reactiva (com un test d'embaràs) i dona el resultat en 15 minuts.

Del Val: "Un negatiu no vol dir que no estigues contagiat, sinó que no estàs contagiant"

Aquest divendres, la viròloga i directora de la plataforma de Salut Global del CSIC, Margarita del Val, ha explicat en el programa A la Ventura que un negatiu tant en test d'antígens com en prova PCR "no vol dir que no estigues contagiat, sinó que no estàs contagiant". Açò s'explica perquè la persona que s'ha fet la prova podria estar incubant el coronavirus i ser contagiosa en qüestió d'hores.

Així mateix, l'experta s'ha mostrat a favor de la proposta de fer els tests d'antígens a les farmàcies. Del Val considera que així es pot alleugerir la pressió a la qual està sotmesa l'atenció primària, alhora que es garanteix que tots els casos positius siguen declarats.

També et pot interessar

stats