Els pacients Covid als hospitals valencians s’han multiplicat per tres des de Nadal

L’ocupació de les UCI per malalts amb coronavirus s’ha duplicat i ja supera el 58,5% dels llits.

Els pacients Covid als hospitals valencians s’han multiplicat per tres des de Nadal
Els pacients Covid als hospitals valencians s’han multiplicat per tres des de Nadal

La pressió hospitalària ha augmentat considerablement a la Comunitat Valenciana en les darreres dues setmanes, amb xifres que han batut tots els rècords d'ingressos tant en planta com a les unitats de cures intensives de la primera onada de la pandèmia.

Els pacients Covid hospitalitzats s'han multiplicat per tres des de Nadal, passant de les 1.526 persones ingressades el dia 24 de desembre a les 4.811 de la darrera actualització de dades del Ministeri de Sanitat. En termes d'ocupació, la vespra de Nadal el 13,36% dels llits en planta es dedicaven a tractar a malalts amb coronavirus, un percentatge que s'ha disparat al 39,96%.

Quant a la situació a les unitats de cures intensives, l'estrés al qual estan sotmeses s'ha incrementat gradualment a partir de les celebracions nadalenques fins a duplicar el percentatge de les UCI dedicades a pacients Covid. El dia 24 de desembre un de cada quatre llits estava ocupat per un malalt amb coronavirus, una xifra que ja ha arribat al 58,65%.

En comparació amb la resta de l’estat espanyol, l’efecte de les reunions de diversos nuclis de convivència en dates assenyalades com el dia de Nadal, Cap d’Any o de Reis ha estat més negatiu al País Valencià. El percentatge de llits ocupats en planta al nostre territori és el més elevat de totes les comunitats autònomes i se situa 17 punts per damunt de la mitjana estatal (22%), quasi el doble.

Pel que fa a les unitats de cures intensives, La Rioja (65%) és l’única comunitat autònoma amb una ocupació superior a la valenciana (58,65%). La mitjana estatal d’ocupació a les UCI a l’estat espanyol és del 38%, un percentatge que duplica la xifra registrada la vespra de Nadal, però 20 punts per sota de la mitjana valenciana.

Com demostren els registres de la Conselleria de Sanitat Universal, la pressió hospitalària és més elevada ara que en els moments de més estrés sobre el sistema sanitari de la primera onada. La xifra rècord de persones amb Covid-19 ingressades de la tercera onada i de tota la pandèmia és, ara per ara, el doble de la notificada l’abril de 2020.

Al mateix temps, a les unitats de cures intensives ja s’atén 592 pacients Covid, una xifra que supera en 206 malalts la més elevada de la primera onada de la pandèmia.

El personal sanitari, al límit

La presidenta del Col·legi Oficial de Metges de València, Mercedes Hurtado, explicava aquest divendres en Les notícies del matí d'À Punt que l'estat del sistema sanitari és conseqüència de "primar criteris econòmics als sanitaris". La metgessa també va posar l'accent en el fet que els professionals sanitaris "no poden més".

En aquesta mateixa línia es va pronunciar en A la Ventura la presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva, Marisa Blasco, que va emfasitzar la importància del descans del personal per a garantir la seguretat dels pacients. La intensivista va advertir que als hospitals valencians queda poc marge de maniobra i que la plantilla està "desbordada".

També et pot interessar

stats