Oposició i patronal critiquen la paralització de l’activitat econòmica

En canvi, els sindicats donen suport a la mesura que ha adoptat el govern espanyol.

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, aquest dilluns
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, aquest dilluns / Eduardo Parra (Europa Press)

Improvisació, incertesa i unilateralitat són els retrets que llancen contra el govern espanyol des de l’oposició i la patronal empresarial. L’enduriment de les mesures de confinament amb la paralització de l’economia, a excepció dels sectors essencials, ha originat les crítiques de l’oposició i de la patronal, així com la preocupació d’alguns presidents autonòmics.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha respost a les crítiques i ha dit que els agents socials han d’estar a “l’altura de les circumstàncies” davant de la mesura d’ampliar la paralització d’alguns sectors econòmics no essencials amb un permís retribuït. A més, ha negat que siga una iniciativa improvisada: “Improvisació, no; una mesura d’aquestes característiques no és fa en una nit”, ha recalcat en una entrevista a Antena 3.

Per la seua banda, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha acusat l’executiu d’aprovar l’aturada de l’activitat econòmica que comença hui amb una “certa precipitació” i sense consultar la patronal. Això sí, reconeix que en van ser informats, però no consultats, i ha alertat sobre els efectes que pot tindre aquesta mesura, sobretot de cara als mercats exteriors.

Per contra, els sindicats majoritaris han donat suport a la decisió, tot i que només reclamaven al govern espanyol fer hibernar algun sector no essencial, com ara la construcció. No obstant això, han aplaudit la mesura.

El retard en la publicació del decret ha centrat les crítiques del PP i Ciutadans, per la incertesa que, segons aquestes formacions, ha causat entre els treballadors. El líder dels populars expressava ahir en un tuit que “és inadmissible que milions de treballadors no sàpien si han d’anar a treballar i en quines condicions”.

També, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat en un altre tuit que “molts ciutadans no saben si han d’anar a treballar” i ha afirmat que “amb una decisió així no es pot improvisar ni generar incertesa”.

Així mateix, el president de Vox, Santiago Abascal, ha denunciat que la “improvisació” i “imprevisió” del govern es tradueixen en inseguretat jurídica per a “milions d’espanyols”.

La iniciativa no ha agradat tampoc al president basc, Iñigo Urkullu, ni tampoc al gallec, Alberto Núñez Feijóo, que han expressat de forma molt dura les reserves que tenien davant de la mesura. En canvi, el president català, Quim Torra, s’ha mostrat satisfet, en assumir la mesura com a èxit propi.

També et pot interessar

stats