Onze comunitats autònomes passen dilluns a la fase 1 de la desescalada

Cinc autonomies, inclosa la valenciana, entraran parcialment en la nova etapa llevat de Madrid, que continuarà en fase 0.

El ministre de Sanitat Salvador i la vicepresidenta Teresa Rivera durant el Consell Interterritorial amb les autonomies
El ministre de Sanitat Salvador i la vicepresidenta Teresa Rivera durant el Consell Interterritorial amb les autonomies / Efe

Onze comunitats autònomes entraran en la fase 1 de la desescalada el pròxim dilluns, 11 de maig. En la resta només passaran algunes zones, com en el cas de la Comunitat Valenciana, que sols ha aconseguit situar en la nova fase 10 dels 24 departaments de salut.

“Un 51 per cent de la població espanyola estarà en condicions d’entrar en la nova fase, poc més de la meitat del territori”, ha explicat el ministre de Sanitat, Salvador Illa en una roda de premsa compartida amb el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, per a informar de les províncies i àrees de salut passen a la fase 1 de la desescalada, que entrarà en vigor el dia 11 de maig.

En aquesta nova fase, la primera de les quatre cap a la “nova normalitat”, es permetran les reunions de familiars i amics, amb un màxim de 10 persones, i si viuen a la mateixa província o bé al mateix departament de salut (la unitat de control de la Comunitat Valenciana); l’obertura de les terrasses dels establiments de restauració, amb un aforament màxim del 50%; i el trasllat a segones residències dins de la mateixa província.

Passaran a la fase al complet les comunitats autònomes de Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, Navarra, La Rioja, Aragó, Extremadura, Múrcia, els arxipèlags de les Balears i les Canàries, i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

La resta de comunitats autònomes faran una desescalada per territoris, amb l’excepció de Madrid, que ha vist rebutjada la petició de passar al complet. Entraran parcialment en la nova fase Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Andalusia i la Comunitat Valenciana.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que la decisió s’ha pres des de la “cogovernança” i que ha tingut en compte el 83% de les propostes que havien traslladat les comunitats autònomes. Fernando Simón ha sigut l'encarregat d'explicar els criteris que han emparat aquestes decisions: disponibilitat de llits en UCI i hospital, casos confirmats per proves PCR, pressió assistencial en el moment de la petició i la capacitat del sistema d’atenció primària per a la detecció precoç i seguiment de contagis.

Comunitat Valenciana

Tot i que laGeneralitat havia demanat que tot el territori canviarà de fase, només deu de les 24 àrees sanitàries avançaran dilluns a la fase 1. Són el Departament de Salut de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella,

Catalunya

El Ministeri de Sanitat ha donat llum verda a la proposta de Catalunya i permetrà que passen a la fase 1 les regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, les zones menys poblades i amb menor incidència vírica. La resta de la comunitat autònoma, incloses les capitals de província, continuaran uns dies en la fase 0.

Andalusia

Entren en la fase 1 sis províncies andaluses: Almeria, Jaén, Còrdova, Sevilla, Cadis i Huelva. Per contra, es mantenen en fase 0 Màlaga i Granada.

Castella i Lleó

Castella i Lleó situa 28 departaments de salut en la fase 1. Huit estan a la província Zamora, sis a Burgos, quatre a Salamanca, tres a Lleó, dos a Valladolid. I canvien de fase només tres departament sanitaris, un a Àvila, un a Palència i un altre a Sòria.

Castella-la Manxa

A Castella-la Manxa només Conca i Guadalajara canviaran de fase. El govern autonòmic ho havia proposat per a totes les províncies de l'autonomia al·legant que estaven per davall de la mitjana estatal en el nombre de nous contagis.

Madrid, única regió al complet en fase 0

El Ministeri de Sanitat ha rebutjat la sol·licitud de la Comunitat de Madrid, que l'havia enviada sense l'aval de cap responsable tècnic després de la dimissió de la directora de Salut Pública, Yolanda Fuentes, que considerava que la petició no es basava en criteris sanitaris. El govern autonòmic té previst insistir en la petició i demanar entrar en la fase 1 a partir del 18 de maig.

També et pot interessar

stats