Ocupació d'UCI, contagis i mobilitat: els paràmetres per a l'avanç de la desescalada

Aquests són els indicadors que fixa el govern d'Espanya per a establir com les províncies avancen cap a la “nova normalitat”.

Ocupació d'UCI, contagis i mobilitat: els paràmetres per a l'avanç de la desescalada
Ocupació d'UCI, contagis i mobilitat: els paràmetres per a l'avanç de la desescalada

L'ocupació dels llits en les unitats de vigilància intensiva (UCI), el nombre de contagis, la situació de les residències d'ancians, la mobilitat, els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO), l’afiliació a la Seguretat Social o el consum d'energia elèctrica són alguns dels paràmetres que determinaran l'avanç de la desescalada. El govern d'Espanya ha fet públic el panel d'indicadors que estudiarà per a establir com les províncies i les illes avancen cap a la “nova normalitat”.

Paràmetres epidemiològics

En l'àmbit epidemiològic s'avaluaran diàriament els següents indicadors generals: nombre de casos amb símptomes compatibles amb Covid-19, nombre de casos confirmats per laboratori (no hospitalitzats, hospitalitzats, ingressats en UCI, defuncions i nombre de casos, i morts en residències de majors) i quantitat de proves PCR realitzades.

A més, es tindrà en compte el volum de professionals de serveis de vigilància epidemiològica dedicats a la resposta al coronavirus en relació al nombre de casos diaris detectats.

També s'analitzaran indicadors específics per a l'avaluació de la detecció primerenca de casos, de l'aïllament precoç de casos confirmats i del control de contacte dels contagis confirmats.

Entre eixos paràmetres hi ha el percentatge dels casos amb símptomes compatibles amb la malaltia en els quals s'ha realitzat una prova diagnòstica, el temps entre la data d'inici dels símptomes i la data de consulta en casos confirmats, entre els primers símptomes i la de diagnòstic, i el percentatge de nous casos que no són contacte de casos confirmats coneguts.

S'estudiarà, així mateix el temps entre la data d'inici dels símptomes i la data d'aïllament, i el que transcorre entre la data de primera consulta i l'aïllament, el nombre de contactes estrets identificats per cas i el percentatge de contactes estrets que desenvolupen símptomes durant el seguiment i que es confirmen.

Paràmetres de capacitat del sistema sanitari

Són sis els paràmetres de capacitat del sistema sanitari sobre els quals es farà el seguiment: ocupació d'UCI tant per Covid-19 com per altres causes, ocupació de llits de malalts aguts, material disponible, respiradors de reserva, capacitat de diagnòstic dels laboratoris i centres no sanitaris en disposició de medicalitzar.

“S'han de monitorar els avanços en la situació epidemiològica que permeten detectar de manera precoç els canvis en la circulació del virus, i fer un seguiment de les capacitats sanitàries que permeten fer front a futures tensions sobre el sistema assistencial”, ha informat l'executiu espanyol.

Paràmetres de mobilitat

Quant a la mobilitat, s'analitzaran set variables: l'índex de mobilitat interior i exterior per províncies -respecte a febrer de 2020-, els moviments de llarg recorregut de vehicles lleugers per zones geogràfiques, l'índex de mobilitat global en els municipis de més població, la utilització del transport públic, la mobilitat per àrea de residència i el transport de passatgers i mercaderies.

També et pot interessar

stats