Novetats en el transport públic i privat durant la fase 0

En els cotxes particulars poden anar dues persones per cada filera de seients i els trens i autobusos s'ocuparan al 50%.

Un agent de la Policia Nacional reparteix mascaretes en l'estació del Nord de València, aquest dilluns
Un agent de la Policia Nacional reparteix mascaretes en l'estació del Nord de València, aquest dilluns / Ana Escobar (Efe)

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va publicar el diumenge una orde en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) amb instruccions per a utilitzar les mascaretes en els mitjans de transport públics, a partir d'ara obligatòries amb l'entrada en la fase 0 de la desescalada. L'orde també estableix els requisits per a garantir una mobilitat segura, d’acord amb el pla per a la transició cap a una nova normalitat després de la pandèmia de coronavirus que ha aprovat el govern espanyol.

Entre aquest dilluns i el dimarts les subdelegacions del govern a València, Castelló i Alacant es repartiran un milió i mig de mascaretes en les principals estacions de tren, metro i autobús de tot el territori per a garantir que es pot complir l'ús obligatori de mascaretes en el transport públic col·lectiu. El repartiment es realitzarà en 132 nucs de transport, als ajuntaments i les entitats socials Càritas, la Creu Roja i el Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi).

L'orde ministerial, que ha entrat en vigor aquesta mitjanit, permet que dos persones viatgen per cada filera de seients en vehicles particulars sempre que porten mascareta i es deixe la màxima distància possible entre elles. El mateix passa en taxis i VTC: poden anar-hi dues persones per cada fila de seients i no pot seure ningú al costat del conductor. La norma comprén vehiclesd e fins a nou places, conductor inclòs.

Trens i autobusos, al 50%

Com a novetat, respecte a les línies regulars d'autobusos i trens, el Ministeri ha determinat que no es podran ocupar, en cap cas, més de la meitat dels seients disponibles. A més, la fila de darrere del conductor en els autobusos ha d'estar sempre buida. El govern espanyol insta les empreses a adoptar "les mesures necessàries per a procurar la màxima separació possible entre els viatgers".

Per a evitar aglomeracions i situacions de risc a les estacions, intercanviadors i aeroports, les empreses hauran d'establir protocols perquè l'eixida i entrada de viatgers es produïsca de forma ordenada. A més, hauran de reforçar els missatges i els cartells per a recordar la distància de seguretat i les mesures d'higiene.

També et pot interessar

stats