Novembre deixa 8.812 víctimes i més de 400.000 contagis a Espanya

La incidència acumulada continua descendint, i Sanitat confirma quasi 20.000 contagis més i 401 defuncions.

Els clients passegen aquest dilluns per la Fira de Santa Llúcia, a Barcelona, on el risc de rebrot continua baixant
Els clients passegen aquest dilluns per la Fira de Santa Llúcia, a Barcelona, on el risc de rebrot continua baixant / Quique García (Efe)

La pandèmia ha tornat a colpejar durament Espanya durant el mes de novembre. El penúltim mes de l’any acaba amb 8.812 defuncions associades a la Covid-19 i 407.490 contagis més, després que el Ministeri de Sanitat ha notificat 19.979 positius i 401 defuncions més aquest dilluns.

El mes acaba pràcticament amb la mateixa pressió hospitàlaria amb què va començar, després d'arribar a mitjan mes a arrimar-se al 33% de llits UCI ocupats per malalts de coronavirus. A hores d’ara el 27,97% dels llits de les unitats de cures intensives (UCI) estan ocupats per pacients amb Covid-19. Això suposa 1,23% més que el 2 de novembre, primer dia del mes en què es van donar dades oficials. Aquest dilluns hi ha 2.629 pacients ingressats a les unitats de crítics, vint més que la primera setmana del mes.

A les UCI valencianes la pressió ha anat incrementant-se, fins i tot en major proporció que la mitjana nacional, al llarg del mes. Novembre es tanca amb vora un 7% més d’ocupació en aquestes unitats.

Pel que fa al còmput total d’hospitalitzats a Espanya, novembre acaba amb 4.667 pacients menys ingressats als hospitals. En aquests moments hi ha 14.503 pacients amb Covid-19 ingressats, a diferència dels 19.170 que van començar el mes als centres hospitalaris.

A pesar que la situació sanitària continua sent delicada, una de les dades esperançadores és la taxa mitjana actual de contagis a Espanya en els últims 14 dies, que continua reduint-se i se situa en 275,51 casos per cada 100.000 habitants, segons confirmen les dades del Ministeri de Sanitat. No obstant això, la crisi sanitària ja deixa 1.648.187 contagis a Espanya i se superen les 45.000 defuncions associades a aquesta malaltia.

“La campanya de vacunació ens ha d’animar a fer un últim esforç”

Tot i la baixada de la incidència acumulada de les dos últimes setmanes, la secretaria d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, ha demanat prudència i ha fet una crida a la responsabilitat individual, per la proximitat del pont de desembre i els festius de Nadal. Així, ha assegurat que tot i que la ciutadania pot tindre esperança en la campanya de vacunació contra la Covid-19, “no és moment” de relaxar-se i cal fer un “últim esforç”.

Sobre com se celebraran els dies més familiars de l’any, Calzón ha insistit que enguany Nadal tindrà un “caràcter diferent”. “Ens haurem de relacionar amb menys gent del que ho fem habitualment, centrar-nos en les persones que més estimem i no exposar-nos a riscs innecessaris”, ha manifestat.

També et pot interessar

stats