Novembre accelera encara més el coronavirus a la Comunitat Valenciana

Les dues primeres setmanes les xifres de positius i d’ingressos a l’UCI igualen les de tot octubre mentre que les morts augmenten en 40.

Personal sanitari treballa en l'Hospital Arnau de Vilanova
Personal sanitari treballa en l'Hospital Arnau de Vilanova / Rober Solsona (Europa Press)

La velocitat d’expansió de l’epidèmia no troba fre. Si a partir del pont del Nou d’Octubre tots els indicadors epidemiològics es van multiplicar, des del principi de mes la malaltia encara creix més de pressa. Novembre està accelerant el coronavirus.

Entre l’1 i el 31 d’octubre la Conselleria de Sanitat Universal va notificar 21.773 positius a tota la Comunitat Valenciana, una xifra rècord des de l’inici de la pandèmia que novembre, però, va camí de desfer. Des de l’inici de mes i fins dissabte (última jornada amb dades) ja són 19.991 els contagis oficials. La mitjana mòbil de casos durant els últims cinc dies supera per primera vegada els 2.000.

A les UCI l’acceleració és encara més evident. Des de l’1 de novembre i fins dissabte hi han ingressat 105 persones, exactament la mateixa quantitat que en tot octubre. En aquests moments l’augment de malalts aguts que han d’ingressar a l’UCI és d’un 5 % diari, un ritme que ens aboca a unes setmanes molt complicades.

Quaranta morts més en la meitat de temps

El pitjor, però, són les morts. Segons les dades de Sanitat Universal, el coronavirus va causar 173 defuncions el mes passat i els 14 primers dies de novembre ja són 213 les persones que han perdut la vida: 40 més en la meitat de temps. I pujant.

Només les hospitalitzacions resisteixen la comparació, almenys de moment, amb 752 ingressos en planta a l’octubre davant de les 338 de novembre.

Més brots i més positius d’origen desconegut

Ara per ara, Sanitat Universal admet que és incapaç de rastrejar tots els contagis i dona per fet que s’està produint transmissió comunitària. De fet, el nivell d’alerta 4 en què es troba el País Valencià segons els indicadors per al control de la pandèmia aprovats per totes les comunitats autònomes, implica que hi ha “transmissió comunitària no controlada i sostinguda que excedeix les capacitats de resposta del sistema sanitari”.

Fet i fet, des de l’inici de novembre, només el 15% de casos diaris notificats per la conselleria s’han pogut vincular a algun dels 556 brots declarats. Dit d’una altra manera, aquest mes s’acumulen uns 17.000 positius que no s’han pogut relacionar amb cap focus conegut. I això que el planter de rastrejadors no para d’augmentar. Amb l’última incorporació de més efectius militars, ja són 2.031, és a dir, que hi ha un rastrejador per cada 2.460 valencians, una ràtio que millora en molt les recomanacions de la majoria d’experts. Augmenten el mitjans i augmenten els efectes de la pandèmia, una carrera paral·lela de pronòstic incert.

També et pot interessar

stats