Els nous contagis marquen la xifra més alta des que va acabar l'estat d'alarma: 715 en els últims tres dies

Durant el cap de setmana no ha mort cap persona i s’han detectat 28 brots, 18 d’ells d’origen social.

Terrassa al costat de la platja Malva-rosa (València)
Terrassa al costat de la platja Malva-rosa (València) / Rober Solsona (Europa Press)

Els nous casos de coronavirus a la Comunitat Valenciana es disparen. Durant els últims tres dies s’han notificat 715 contagis, la xifra més alta de positius des que finalitzara l’estat d’alarma i 200 més dels que es registraven fa dues setmanes, el primer dilluns d’agost. Si els nous contagis es comparen amb els del mes passat en suposen 667 més, ja que el 17 de juliol es van diagnosticar només 48 noves infeccions. D’aquesta manera, el total de persones que s’han contagiat de coronavirus des de l’inici de la pandèmia arriba ja a 17.506.

Per províncies, s’han registrat 38 noves infeccions a Castelló, 178 a Alacant i 493 a València, algunes d’estes vinculades als 28 nous brots identificats (18 d’aquests d’origen social, 5 d’àmbit laboral, 3 corresponents als locals d’oci i 2 després de tornar de vacances). Una altra vegada, la ciutat de València acumula més de la meitat dels brots, quinze, i l'àrea metropolitana en suma tres més -dos a Alfafar i un altre a Burjassot.

Oriola, Tavernes Blanques, la Pobla del Duc, Alacant, Borriana, Sumacàrcer, Novelda, Dénia, Senyera o Foios són altres dels municipis que acumulen nous focus de contagis confirmats per la Conselleria de Sanitat Universal.

La consellera de Sanitat Universal, que ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa, ha tornat a incidir en l’edat de molts dels nous contagis. Vora la meitat dels nous casos, el 46%, tenen una edat d’entre 15 a 34 anys. La mobilitat, les relacions socials que solen mantindre -majors que en edats més avançades- i, sobretot, la falta de conscienciació són, des del punt de vista de la consellera, les causes de l’augment dels contagis en aquesta franja de població.

D’altra banda, un total de 25 centres sociosanitaris tenen algun resident positiu amb la Covid-19 (19 residències de persones majors, 2 centres de menors i 4 centres de persones amb discapacitat), segons ha detallat la titular de Sanitat Universal. Dels nous contagis, un correspon a un resident d’aquests espais, mentre que dos mes són de treballadors sociosanitaris.

Durant el cap de setmana no s’ha hagut de lamentar cap mort per coronavirus, pel que el nombre total de persones que han mort a la Comunitat Valenciana des del començament de la pandèmia es manté en 1.486. En canvi, sí que ha augmentat significativament, en només un cap de setmana, la quantitat de pacients amb Covid-19 ingressats als centres hospitalaris.

A hores d’ara hi ha 275 persones hospitalitzades, el que suposa 57 més que divendres passat. La comparativa resulta encara més cridanera si s’atén als ingressos del passat 17 de juliol. A hores d’ara, i només un mes després d’aquesta data, hi ha 210 persones més ingressades als hospitals valencians.

Únicament a les comarques centrals, hi ha 195 hospitalitzats, 74 a les del sud i 6 a les del nord. Un total de 32 d’aquests pacients es troben a les UCI (23 a les de València i 9 a les d’Alacant).

Focus “controlables”

Des del final de l’estat d’alarma, el passat 21 de juny, s’han detectat 221 brots al territori valencià, que han afectat 1.421 persones. Tot i ser nombrosos, per a Barceló es tracta de “focus controlables, perquè són menuts”, i això permet seguir el rastre dels contagis. A més, i a fi de reduir-los, aquest dimarts entren en vigor diverses mesures, que afecten especialment els establiments d’oci i restauració.

Davant la possibilitat de fer tests massius, Ana Barceló creu que ara per ara no es donen les circumstàncies sanitàries per a fer-los a la Comunitat Valenciana. En qualsevol cas, ha afirmat que si s’han de realitzar, el sistema sanitari té capacitat per a fer-los, com ja ha ocorregut en els casos d’algunes discoteques o en una empresa càrnia afectades pels brots.

A pesar de l’important creixement de les infeccions que està registrant-se a la Comunitat Valenciana, la responsable de Sanitat Universal ha declinat pronunciar-se sobre la possibilitat d’un nou confinament argumentant que la Generalitat no té competències per a decretar-lo i que aquesta responsabilitat correspon al ministeri. No obstant això, Ana Barceló ha apuntat que actualment l’índex de contagis per cada mil habitants a la Comunitat Valenciana “és més baix que la mitjana nacional”.

També et pot interessar

stats