Només un 6,2% dels treballadors afectats per un ERTO al tancar 2020 són de la Comunitat Valenciana

El sector turístic demana una nova pròrroga d'aquesta ferramenta i un programa d'ajudes al sector.

Imatge de recurs de dues treballadores de restauració
Imatge de recurs de dues treballadores de restauració

Els ERTO són la ferramenta amb què el govern espanyol tracta d'evitar que la crisi econòmica derivada de la pandèmia supose acomiadaments massius. Van ser una de les mesures estrela aprovades el 17 de març, dies després de decretar-se l'estat d'alarma. Al acabar 2020 hi havia a Espanya 755.613 treballadors inclosos en algun ERTO, dels quals només un 6,2% estan a la Comunitat Valenciana (47.150), segons dades del Ministeri de Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Les dades mostren també que és Alacant la província que encara té més treballadors afectats per ERTO, un total de 23.366. Les empreses radicades a la província de València, mentrestant, sumen 20.064 treballadors afectats per algun dels diferents tipus d'ERTO i tanca aquesta llista Castelló, amb 3.720 assalariats i assalariades afectats.

Per sexes, són les dones les més afectades pels ajustos temporals derivats de la Covid-19. I ho són a les tres províncies de la Comunitat Valenciana. L'últim dia de 2020 hi havia 24.346 treballadores afectades per un ERTO i 22.804 treballadors.

El Ministeri destaca en el balanç que "hi ha una important concentració sectorial" dels afectats per un ERTO. I afig que "L'hoteleria (serveis de menjars i begudes) concentra pràcticament una de cada tres persones acollides a ERTO al tancament de 2020, amb 241.390 persones, el 30% dels afiliats al règim general en aquest sector".

El sector turístic demana una nova pròrroga dels ERTO

L'associació empresarial hotelera i turística de la Comunitat Valenciana, Hosbec, ha demanat aquest dimarts, l'extensió dels ERTO durant el 2021 i un programa d'ajudes directes al sector. Hosbec ha defensat en un comunicat que la reactivació "no s'espera fins a les portes de l'estiu", per la qual cosa és "imprescindible" prorrogar els ERTO tot el que calga durant l'any 2021. La patronal turística afegeix que també és "més necessari que mai" bonificar al 100% els ERTO als hotels, independentment de la grandària i la plantilla que tinguen.

"Ja són molts mesos pagant cotitzacions pel personal que no pot incorporar-se i el que podria ser sostenible a l'inici d'aquesta crisi, ara mateix ja és un salvavides ple de ciment per a la malparada tresoreria que es té en aquests moments", ha apuntat Hosbec. La patronal ha afegit que el sistema d'ERTO ha de ser "tan flexible com la mateixa reactivació turística".

També et pot interessar

stats