Només el 17% de les persones vacunades a la Comunitat Valenciana és major de 70 anys

La campanya d'immunització avança a bon ritme i és l'autonomia que més dosis ha administrat fins ara de tot l'Estat, un 77,5%.

Un intern d'una residència rep la vacuna de Pfizer
Un intern d'una residència rep la vacuna de Pfizer

La Conselleria de Sanitat Universal ha xafat l'accelerador aquesta setmana amb la campanya de vacunació contra la Covid-19 i ha posicionat la Comunitat Valenciana com l'autonomia líder d'Espanya en haver administrat el 77,5% de les dosis rebudes fins ara. La prova del bon ritme que ha agafat la immunització és que només el 17% de les persones que han rebut la primera dosi tenen més de 70 anys, segons les dades que el departament encapçalat per Ana Barceló va donar a conéixer aquest dimecres, detallades per edats.

El grup d'entre 40 i 69 anys acapara el gros de les 70.870 vacunes que s'han administrat fins ara, en total 38.905. El següent grup d'edat és el que està entre els 10 i 39 anys, amb 19.593 dosis, i sols les 12.372 restants s'han inoculat a persones de més de 70 anys. En la pràctica, majors de residències.

La incorporació aquesta setmana del personal sanitari de primera línia al procediment de vacunació massiva la setmana passada ha catapultat les xifres a l'alça. Dos col·lectius que, per les característiques demogràfiques, s'engloben en els dos grups de menys edat que ha definit Sanitat en l'últim balanç. Ja en l'actualització del dimarts s'apuntava aquesta tendència, en què Sanitat especificava que el 24% de les vacunes s'havien administrat a majors de residències, el 16,8% a personal sociosanitari d'aquests centres i el 59,2% restant entre hospitals i atenció primària. L'arribada de les primeres dosis de la vacuna desenvolupada per Moderna, la segona contra la Covid-19 que es distribuïx a Espanya, ha accelerat més el procediment.

I la Generalitat vol agilitzar-lo més encara, fins al punt que el president, Ximo Puig, ha demanat al govern espanyol que contemple la possibilitat d'implementar un repartiment flexibilitzat de les vacunes en funció del ritme de vacunació i l'estoc que hi haja en cada comunitat autònoma. "Si podem vacunar més ràpid, ho hem de fer", ha sentenciat.

Segons els terminis que s'ha marcat Sanitat, a principis d'aquesta setmana ja s'ha administrat la primera dosi de la vacuna a interns i personal de tots els geriàtrics lliures de coronavirus. Aquesta injecció, en canvi, només comporta un 50% d'eficàcia en la immunització contra la Covid-19, fet que explica la proliferació de brots en residències on sí que havia començat el procediment que s'ha originat en els últims dies. Un contratemps que no paralitza la vacunació en els centres afectats, però que obliga a ajornar la segona vacuna a totes aquelles persones que han donat positiu fins que passen entre 10 i 14 dies sense presentar símptomes. És amb aquesta dosi quan arriba el 95% d'eficàcia que garanteix la vacuna de Pfizer. La Generalitat preveu tindre les residències immunitzades al març.

També et pot interessar

stats