Els municipis valencians comencen a doblegar la corba

La incidència cau al Vinalopó Mitjà, la Vall d'Albaida, la Costera i la Ribera Alta en els últims set dies.

VÍDEO | Els municipis valencians comencen a doblegar la corba

La segona onada de Covid-19 a la Comunitat Valenciana sembla haver deixat el pic màxim d'incidència arrere, després que en la tercera setmana de novembre el nombre de contagis haja caigut un 9% respecte als set dies anteriors. Aquesta baixada es veu també en les dades territorialitzades que ha publicat aquest dimarts la Generalitat, que evidencia que molts municipis que havien registrat un creixement descontrolat de la transmissió en l'últim mes, per exemple Elda, Petrer o Ontinyent, comencen ara a doblegar la corba gràcies a les restriccions decretades per les autoritats per a limitar el contacte social.

Si divendres passat hi havia 84 poblacions que superaven el llindar de 500 contagis per cada 100.000 habitants els últims catorze dies, la xifra aquest dimarts cau a 55, quasi una trentena menys.

A les comarques del sud la situació era especialment preocupant al Vinalopò Mitjà, cosa que va obligar la Generalitat a decretar el confinament perimetral d'Elda i Petrer a principis de novembre. Els dos municipis han arribat a superar els 800 casos d'incidència acumulada per cada 100.000 habitants. L'indicador està actualment en 587 (Elda) i 498 (Petrer), registres encara elevats però que s'han reduït quasi a la meitat en tres setmanes. Al Pinós, un altre dels municipis on la propagació del virus estava disparada, la incidència ha caigut en vora 300 punts en set dies, i a hores d'ara és de 640 positius per cada 100.000 persones.

La Vall d'Albaida, i en menor mesura la Costera, presentaven la pitjor evolució la setmana passada. Bocairent és l'únic municipi relativament significatiu pel que fa a població (vora 5.000 habitants) on la corba epidemiològica continua en ascens, tot i les restriccions decretades per a reduir l'avanç del virus. La incidència continua disparada i supera els 1.400 casos per cada 100.000 habitants en els últims catorze dies, 500 punts per damunt de la xifra assolida dimarts passat. Tant Ontinyent com Xàtiva milloren les dades gràcies a les restriccions: a la capital de la Vall d'Albaida, la incidència ha baixat de 828 a 662 en una setmana, i la de la Costera s'ha reduït fins als 270. La tendència a la resta de municipis amb situacions preocupants en aquestes dues comarques també es descendent, com ara Vallada (855), l'Olleria (736) o Moixent (674). En el primer, de fet. no s'ha detectat cap contagi nou des de divendres.

La Ribera Alta és una altra de les comarques que ha estat en el punt de mira de Salut Pública en la segona onada per l'alta incidència del coronavirus. Els contagis s'han disparat en l'últim mes en municipis com ara Algemesí, Carlet, Guadassuar o Benifaió, però les xifres d'aquest dimarts evidencien que la pandèmia comença a remetre, ja que tots milloren els indicadors respecte a la setmana anterior. Tot i això, molts es mantenen encara en situació de risc extrem, per damunt dels 500 positius per cada 100.000 habitants. L'alcaldessa d'Algemesí, on dissabte es van decretar noves mesures restrictives, ha demanat al veïnat que no isca de casa i limite al màxim les reunions socials per tal que la propagació del virus continue alentint-se.

A Llíria, al Camp de Túria, les mesures extraordinàries implantades per l'Ajuntament per a frenar el virus, entre altres la suspensió d'activitats culturals, comencen a donar resultat. La Covid-19 encara està molt present al municipi, amb una incidència acumulada superior a 740, tot i que els últims quatre dies sembla que ha perdut un poc de força. Les dades per municipis assenyalen que dels 70 positius detectats l'última setmana, només una quinzena s'han diagnosticat des de l'últim divendres.

Al cordó de poblacions del litoral nord, la tendència és també positiva. Torreblanca (Plana Alta), amb una incidència acumulada superior a 800 el dimarts passat, baixa el registre fins a 560 en l'última actulització. Una evolució similar presenta Vinaròs (Baix Maestrat), que cau a 536 i fa set dies registrava una incidència per damunt de 700. Algunes poblacions, com ara Benicarló, han aconseguit reduir la corba per davall dels 500 contagis per cada 100.000 habitants. Preocupa, en canvi, la situació a Alcalà de Xivert: la incidència millora lleugerament respecte de divendres, però encara continua disparada per damunt del llindar de 800.

A l'Alcoià crida l'atenció l'evolució negativa de Banyeres de Mariola. En aquest municipi, on viuen vora 7.000 veïns i veïnes, s'han detectat 65 contagis només l'última setmana. Segons les xifres de Sanitat Universal, la incidència de l'última quinzena està en 1.188 contagis per cada 100.000 habitants, més del triple que al principi de mes.

També et pot interessar

stats