Els municipis costaners exigeixen explicacions al Consell per no demanar passar a la fase 2

Colomer convoca una reunió aquest dijous amb alcaldes per a informar-los dels protocols sobre la reobertura segura de les platges.

Imatge d'arxiu de la platja de Peníscola
Imatge d'arxiu de la platja de Peníscola / Arxiu

La decisió de la Generalitat, l'única a tot l'Estat que no demanarà passar de fase en la desescalada a partir de dilluns dia 25, ha provocat malestar en moltes de les localitats costaneres, sobretot en aquelles que estan des de l'11 de maig en la fase 1. Benidorm, Torrevella i Peníscola, entre altres, demanen els informes que justifiquen aquesta decisió.

La Marina Baixa, el Baix Segura i el Baix Maestrat, entre altres comarques, ja ho tenien tot a punt per a passar dilluns que ve 25 de maig a la fase 2. Ara hauran d'esperar encara una setmana més, fins a l'1 de juny, i això ha indignat polítics, empresaris i hotelers d'aquestes comarques.

Sobre aquesta qüestió, s’ha pronunciat en Les notícies del matí l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, que ha assenyalat que si la Generalitat ha pres aquesta decisió és perquè deu tindre arguments de pes que ho recomanen. “No és bo per als sectors que havien fet plans per a obrir, però els motius s’han de tindre molt clars i davant d'una situació en què està en risc la salut, preferisc respectar-la.”

Tot i això, Grimalt ha posat de relleu l’impacte negatiu que el confinament està tenint en diferents sectors, com ara el de l’hoteleria. Ha assegurat que a Dénia han obert poques terrasses de moment, i pensa que fins que no s’arribe a la fase 3 no començaran a recompondre's.

Per la seua banda, els portaveus de l'Ajuntament de Peníscola, governat pel PP, han emés un comunicat en el qual, per unanimitat, mostren la "disconformitat" amb la decisió presa. Segons han indicat, hi ha un "tracte poc encertat" cap a aquelles comarques o zones geogràfiques que "disten substancialment de les àrees urbanes i metropolitanes de la Comunitat Valenciana on es concentren molts dels serveis administratius i la conseqüent influència territorial".

Reunió amb el secretari de Turisme

Aquest dijous podran fer arribar les seues reclamacions al secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, que ha convocat tots els municipis costaners i els que tenen platges fluvials a una reunió. Els informarà sobre els protocols de seguretat amb què treballen en col·laboració amb l'Institut de Qualitat Turística d'Espanya.

En aquesta reunió s’espera que s’avancen alguns dels criteris que s'han de tindre en compte a les platges, una informació que els municipis consideren fonamental per a poder planificar-se, tal com ha indicat l’alcalde de Dénia: “Els nostres actius principals són el sol i la platja; necessitem tindre les coses molt clares per a planificar l’estiu”. Instruccions, com ara quin mobiliari es pot usar i en quines condicions, o sobre la parcel·lació o no de les platges, una possibilitat que Grimalt ha considerat, en el cas de Dénia, inviable.

El Ministeri de Sanitat aprovarà els protocols els pròxims dies amb l'objectiu de fer de les platges un espai viu i segur. Turisme Comunitat Valenciana està elaborant una guia que adaptarà aquests protocols a la singularitat de les nostres platges.

També et pot interessar

stats