Els municipis centren els esforços a conscienciar la població jove sobre l'ús de la mascareta

En les últimes dues setmanes l'edat mitjana del contagiat ha baixat i els principals infectats són els menors de trenta anys.

Uns joves a un xiringuito de platja
Uns joves a un xiringuito de platja / À Punt NTC

El 30% dels contagis de coronavirus en les últimes dues setmanes han sigut en menors de 30 anys. Aquesta baixada de l'edat mitjana dels infectats ha dut alguns ajuntaments a iniciar campanyes per a conscienciar a la població més jove sobre l'ús de la mascareta.

És el cas de Xirivella, a l'Horta Sud, on després de detectar-se un brot amb tres contagis en una festa, han creat un pla per a sensibilitzar els joves i explicar-los que el fet de no usar la mascareta té premi: una multa de 100 euros, una estada a l'hospital o un bitllet per a l'altre barri per a un ésser estimat.

El canvi de perfil dels contagiats, amb edats compreses entre els 20 i 29 anys, provoca que més de la meitat siguen asimptomàtics, fet pel qual perden el temor als seus efectes. Segons la psicòloga de la Universitat Catòlica de València, María José Jorques, els joves tenen “una necessitat més gran de socialització, de sentir-se lliures i ho fan estant al carrer, eixint o donant-se un abraçada”.

No obstant això, els que estan en el punt de mira són els locals d'oci nocturn, punt de reunió de molts d'aquests joves i origen d'alguns dels últims brots, com els de Peníscola o Gandia, en què la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va decretar-ne el tancament.

De moment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que no es planteja la possibilitat de decretar el tancament generalitzat de l'oci nocturn com han fet en altres comunitats autònomes, com ara la regió de Múrcia. Tot i així, el cap del Consell reconeix que hi ha una certa preocupació pels rebrots en altres comunitats que “estan pitjor”, però insisteix que la traçabilitat del virus s'està aconseguint “en la immensa majoria” dels brots.

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha dirigit a tota la ciutadania per a recordar “que estem en un moment en el qual, si no actuem, amb vigilància i prudència, pot empitjorar”. Ribó ha recomanat “moltíssima precaució, sobretot en festes nocturnes i celebracions, que s'han revelat com un focus de contagi comprovat”, i ha apel·lat a “respectar de manera estricta l'ús de mascareta i la distància social”.

També l'Ajuntament de Cullera, a la Ribera Baixa, ha demanat als empresaris del sector de l'oci nocturn que intensifiquen els controls i mesures de prevenció per a evitar contagis de coronavirus en les seues instal·lacions.

També et pot interessar

stats