El motorista Jorge Lorenzo, implicat en una trama d'evasió fiscal que esguita 500 grans fortunes

La investigació situa el marit de l'exdirectora de l'Oficina d'Investigació del Frau, Margarita García-Valdecasas, al capdavant de la xarxa.

El motorista Jorge Lorenzo, en una imatge d'arxiu
El motorista Jorge Lorenzo, en una imatge d'arxiu / Gigi Soldano (Europa Press)

L'Audiència Nacional investiga una trama d'evasió fiscal per la qual 500 grans fortunes espanyoles haurien derivat diners a països com Suïssa i Andorra, que obliguen a una tributació molt inferior, segons avança El Confidencial.

Entre les persones que presumptament es beneficiaren de la xarxa Charisma –com l'han batejada els investigadors– 'hi ha polítics, empresaris, metges, esportistes i fins i tot narcotraficants. I d'entre tots destaca el nom del tres voltes campió del món de MotoGP, Jorge Lorenzo. Un informe de l'Agència Tributària li atribueix un moviment de més de 850.000 euros que hauria acabat en bancs de Mònaco, Suïssa i Andorra. El pilot té obert un altre procés amb Hisenda, que li reclama 40 milions d'euros. El motorista té el domicili oficial a Suïssa però l'Agència Tributària el considera resident fiscal a Espanya.

L'exdirectora de l'Oficina Antifrau, implicada

Al capdavant de la xarxa hi ha, presumptament, Alejandro Pérez Calzada. El financer està casat amb l'exdirectora de l'Oficina d'Investigació del Frau (ONIF) entre 2013 i 2016, en l'època del govern de Mariano Rajoy, Margarita García-Valdecasas. Els investigadors creuen que va rebre transferències des d'uns comptes que la trama tenia al Banc Santander.

L'operació Charisma –en honor al iot de luxe de Valdecasas i el seu marit, Pérez Calzada– té l'origen en la llista Falciani, és a dir, la relació de presumptes evasors fiscals en la filial suïssa del banc britànic HSBC que l'exoperador de l'entitat, Hervé Falciani, va posar a disposició de les autoritats espanyoles. El Tribunal Constitucional ha avalat la llista com a prova en procediments judicials anteriors.

També et pot interessar

stats