Les morts diàries a Espanya cauen per davall de les 150

És la xifra més baixa de defuncions dels últims 53 dies.

Les morts diàries a Espanya cauen per davall de les 150
Les morts diàries a Espanya cauen per davall de les 150

La xifra de víctimes mortals per coronavirus continua caient i en el balanç d’aquest diumenge s’ha situat per davall de les 150. En les últimes 24 hores s’han registrat 143 defuncions a Espanya, 26 menys que ahir. És la xifra més baixa des del 18 de març, és a dir, dels últims 53 dies. Des de l’inici de la pandèmia, la Covid-19 s’ha cobrat 26.621 vides.

Segons les dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, el nombre de contagis confirmats per PCR experimenta un xicotet repunt, tot i que es manté per davall del miler. Aquest diumenge s’han registrat 621 nous positius, 17 més que ahir. El total de persones que s’han contagiat de Covid-19 des de l’inici de la crisi, i que han sigut diagnosticats mitjançant proves PCR, arriba a les 224.390, el que representa un increment del 0,28%, una dècima percentual més que ahir.

Si s'inclouen els casos positius detectats amb tests d'anticossos a persones sense símptomes (40.273), la xifra de contagis a Espanya ascendeix a 264.670.

A més, les infeccions resoltes, que inclouen els malalts de Covid-19 donats d'alta i persones a les quals se'ls ha realitzat una prova serològica però no s'ha pogut evidenciar el moment en què van contraure la malaltia, ascendeixen ja a 136.166. Són 2.214 altes noves en les últimes 24 hores, 591 menys que ahir.

Les noves hospitalitzacions han augmentat en 465 des de l'últim balanç de Sanitat i sumen 122.730 des de l'inici de la pandèmia. Els malalts que han requerit vigilància intensiva han sigut 36 en les últimes 24 hores, pràcticament la meitat que dissabte, i 11.328 en total.

Pel que fa al nombre de professionals sanitaris que han donat positiu, segons dades aportades per les comunitats autònomes, en són 48.046, una xifra que continua incrementant-se.

A la Comunitat Valenciana, en les últimes 24 hores han mort 10 persones per Covid-19, s’han registrat 164 nous casos positius i s’han registrat 64 altes.

Progressió favorable en totes les comunitats autònomes

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que l'evolució de l'epidèmia està sent favorable en totes les comunitats autònomes. Més de la mitat està per davall de les xifres d'aquest diumenge i només unes poques mantenen un volum elevat de casos nous, concretament Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa i Castella i Lleó.

Els riscos de contagi, la clau per a entendre la situació a la Comunitat Valenciana

Pel que fa a la situació de la Comunitat Valenciana, i els 14 departaments de salut que no passen a la fase 1 aquest dilluns, Simón ha dit que "els criteris que han determinat la decisió estan molt relacionats, no tant amb les capacitats, que són molt altes en tots els indicadors, sinó amb els riscos associats a la situació epidèmica, amb els riscos no detectats".

Segons Simón, "hi havia un nombre no menyspreable de persones sospitoses d'estar infectades a les quals no se'ls havia pogut fer un test diagnòstic, cosa que es podrà fer en els pròxims dies".

Mobilitat restringida al departament de salut

El director del CAES ha volgut restar importància a la decisió adoptada per Sanitat i ha repetit que va ser molt discutida i es va adoptar seguint el principi de prudència. A més, s'ha mostrat convençut que "si es milloren dos o tres aspectes que fins ara no es podien millorar, la Comunitat Valenciana estarà en una situació molt bona els pròxims dies".

Simón també ha deixat clar que les normes que acompanyen l'entrada en la fase 1 de la desescalada s'apliquen al territori o unitat de referència, que en el nostre cas no és la província, sinó el departament de salut. Això significa que la mobilitat i els desplaçaments estaran restringits als límits de cada àrea de salut.

La població pot estar tranquil·la

Simón ha insistit en diverses ocasions de la seua compareixença aquest diumenge, què s'està actuant seguint en tot moment el principi de prudència. "És cert que pot haver-hi rebrots i alguns comportaments poden afavorir la progressió. Es prenen decisions controvertides, però la població ha d'estar tranquil·la. El que es proposa és correcte, però cadascú ha de mantindre la distància de seguretat i no exposar-se a riscos innecessaris", ha afegit.

"No tot el món se sentirà còmode amb la situació. Segur que sorgiran fòbies i pors", ha reconegut Simón, que ha recordat que "tenim grans professionals que poden tirar una mà als qui ho necessiten".

També et pot interessar

stats