Les morts a la Comunitat Valenciana han pujat un 9% des de principis d'any, la meitat que a Espanya

En plena pandèmia de coronavirus, l’INE estima que hi ha hagut 3.120 defuncions més de l’habitual, i l’Institut Carlos III, 2.629.

Imatge d'arxiu d'un tanatori.
Imatge d'arxiu d'un tanatori. / À Punt NTC

Les estadístiques actuals de la Conselleria de Sanitat comptabilitzen 1.824 defuncions de valencians i valencianes per coronavirus des de l’inici de la pandèmia, una xifra que segons dues fonts oficials estaria subestimant la mortalitat real que causa la malaltia.

Segons la comptabilitat de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), entre el gener i l'octubre d’enguany al País Valencià han mort 37.778 persones. Això són 3.120 defuncions més que en el mateix període de l’any passat, és a dir, un 8,96% més.

Són dades encara provisionals que l’INE està recopilant setmanalment i que està comparant amb les xifres dels 20 anys anteriors. En el cas del conjunt d’Espanya, la mortalitat ha crescut des de principi d'any un 17,69% i a la Comunitat de Madrid, un 44,1%, el percentatge més alt entre totes les comunitats.

L’INE no ha establit cap conclusió directa sobre la causa d’aquest creixement generalitzat de defuncions, però tal com es pot llegir en el seu web ha posat en marxa aquest projecte experimental precisament per a estimar quina és la quantitat de defuncions durant el brot de Covid-19.

Excés de defuncions entre gener i octubre de 2020. Font del gràfic: INE.

Quatre períodes d’excés de defuncions

El Sistema de Monitorització de la Mortalitat Diària (MoMo) que elabora l’Institut Carlos III també ha detectat un notable increment de defuncions enguany. El MoMo recopila la informació que diàriament generen vora 4.000 registres civils de tot l’Estat. I segons l'últim informe, de 26 d’octubre, des de gener fins a octubre hi ha hagut quatre períodes d’excés de mortalitat a la Comunitat Valenciana.

El primer d’aquests períodes es va viure entre el març i maig d’enguany, coincidint amb la primera onada de la pandèmia. Diu el MoMo que a les comarques valencianes hi va haver aleshores 1.612 morts més de les que habitualment hi ha en el mateix període d’anys anteriors, cosa que representa un increment del 36%.

Entre el 27 de juliol i el 15 d’agost va haver-hi el segon excés de defuncions, unes 406 més (17,6% ). Entre el 19 d’agost i el 6 de setembre, 353 més (16,9%). I, finalment, entre el 14 i el 25 d’octubre, quan la propagació del cororonavirus s’ha doblat, 258 més (19,2%). La suma total eleva en 2.629 persones la sobremortalitat valenciana, segons aquest sistema de monitorització.

Lamentablement, totes aquestes dades són provisionals i aniran augmentant, perquè l’epidèmia continua incontrolable. A més, l’última setmana d’octubre, que no recullen de moment ni l’INE ni l’Insitut Carlos III, el País Valencià ha marcat un nou rècord de defuncions en la segona onada. Des del 26 fins al 30 d’octubre, 60 persones hi han mort a causa del coronavirus.

També et pot interessar

stats