Mor per Covid-19 l'expolicia conegut com Billy el Niño

Juan Antonio González Pacheco estava ingressat en un hospital de Madrid.

Mor per Covid-19 l'expolicia conegut com Billy el Niño
Mor per Covid-19 l'expolicia conegut com Billy el Niño

L'expolicia acusat de tortures durant el franquisme Juan Antonio González Pacheco, conegut com Billy el Niño, ha mort als 73 anys en una clínica madrilenya, on estava ingressat per Covid-19. Ha faltat sense arribar a ser investigat judicialment per delictes de tortures, malgrat les querelles presentades en els últims anys per les víctimes.

El jutjat d'instrucció número 15 de València va arxivar la causa al gener per prescripció i sobre la base de la llei d'amnistia del 1977, després de diverses querelles interposades per tortures i altres delictes contra la integritat moral durant el franquisme. Així consta en la resolució dictada pel magistrat, després que la Fiscalia provincial demanara la setmana passada el sobreseïment de les actuacions. Segons la sentència, els fets recollits en les querelles presentades, ocorreguts l'abril del 1971 i l'any 1975, han prescrit, i recorda que és només en data molt més tardana quan s'ha establit la imprescriptibilitat dels delictes de genocidi i lesa humanitat.

L'11 de febrer, un mes abans de decretar-se l'estat d'alarma pel coronavirus, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, es va mostrar convençut que es podrien retirar les medalles concedides a Billy el Niño, gràcies a la nova llei de memòria històrica que havia presentat el PSOE en el Congrés.

També et pot interessar