El ministre de Cultura anuncia 80 milions en ajudes per a treballadors de l’espectacle i també del sector taurí

José Manuel Rodríguez Uribes ha avançat en ‘Les notícies del matí’ d'À Punt que dimarts es portarà el nou decret al Consell de Ministres.

El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, durant l'entrevista 'Les Notícies del Matí'

El ministre de Cultura i Esports, José Manuel Rodríguez Uribes, ha avançat en Les notícies del matí que el Consell de Ministres aprovarà dimarts ajudes per valor de 80 milions per als treballadors d'espectacles públics que no tenen possibilitat de cobrar el subsidi de desocupació. Entre aquests hi ha artistes i músics que treballen en espectacles en directe, però també s’inclourà els tècnics i els treballadors del sector taurí.

"Dimarts la ministra de Treball i jo ho durem al Consell de Ministres", ha anunciat Rodríguez Uribes. "Hi haurà ajudes per a músics, artistes, ballarins. També per als tècnics, que no volem deixar fora, i per als treballadors del sector taurí", ha anunciat. Els professionals de la tauromàquia i els tècnics d'espectacles havien sigut molt crítics amb Cultura per haver-se quedat fora de les ajudes anteriors. Per exemple, el moviment Alerta Roja –que aglutina nombrosos treballadors del sector d'esdeveniments– va convocar una manifestació al setembre que va aplegar prop de 25.000 persones en diferents ciutats espanyoles per l'exclusió en aquestes subvencions.

"No volem deixar ningú enrere" ha explicat el ministre, que ha justificat les ajudes per la necessitat de donar suport als treballadors culturals "que no poden fer objectivament la seua faena" i no tenien la possibilitat de cobrar un subsidi de desocupació. El ministre, que ha destacat la dificultat d'objectivar les ajudes per la intermitència de la faena dels potencials beneficiaris, vol que no siguen una aportació puntual, sinó que es consoliden en el futur estatut de l'artista en què treballa el seu departament.

Un 61% més d'inversions a la Comunitat Valenciana

El ministre de Cultura i Esports s'ha mostrat "molt satisfet" amb l'assignació que els pressupostos generals de l'Estat preveu per al seu departament, i particularment, per a la Comunitat Valenciana. I ha xifrat en un 61% el creixement de les inversions per a la cultura, en comparació amb el 38% que creix al conjunt de l'Estat.

"Venim de molts anys de retallades en cultura, amb uns pressupostos que eren de secretaria d'estat, a tindre uns pressupostos dignes que ens permeten caminar en el bon sentit", explica Rodríguez Uribes. En opinió del ministre, el projecte de pressupostos i les ajudes als treballadors culturals evidencien que "la cultura no és la que ha de pagar la crisi".

L'Estat entrarà en el patronat del Palau de les Arts

El ministre ha destacat la inversió prevista de l'Estat al castell de Sagunt, l'Arxiu Històric de Castelló, la construcció de la biblioteca Azorín a Alacant, però també l'assignació al Palau de les Arts, que tot i créixer 300.000 mil euros, fins a fregar el milió, continua a una distància sideral respecte d'altres amfiteatres d'òpera espanyols. Rodríguez Uribes ha recordat que a diferència del Teatre Real o el Liceu de Barcelona, l'òpera valenciana no té titularitat estatal ni presència de l'Estat en el patronat. Aquesta circumstància podria canviar a mitjà termini amb una reforma dels estatus en què ja es treballa, segons ha explicat el ministre.

Les societats musicals, patrimoni immaterial

Rodríguez Uribes ha avançat que el Ministeri de Cultura espera portar al desembre al Consell de Ministres la declaració de patrimoni immaterial per a les societats musicals valencianes. I també que vol rematar amb la celebració a València de la gala dels Goya del 2022 l'any Berlanga que arranca al gener.

Durant la seua intervenció, el ministre de Cultura i Esport ha fet una crida recurrent al consum de productes culturals, visitar museus o anar al cine, el teatre i a altres espectacles, "respectant les mesures de seguretat".

"La cultura és segura. Jo mateix ho he comprovat. I el ministre de Sanitat em va dir que l'últim lloc on es produeix un contagi és el cine o el teatre", ha explicat Rodríguez Uribes.

També et pot interessar

stats