El Ministeri de Sanitat prohibeix tots els vetlatoris per a evitar el contagi del coronavirus

L’orde, ja en el ‘BOE’, detalla que afecta totes les persones mortes, tinguen relació o no amb la Covid-19.

El Ministeri de Sanitat prohibeix tots els vetlatoris per a evitar el contagi del coronavirus
El Ministeri de Sanitat prohibeix tots els vetlatoris per a evitar el contagi del coronavirus

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest dilluns l’orde SND/298/2020 de 29 de març al Butlletí Oficial de l’Estat, que prohibeix tot tipus de vetlatoris amb l'objectiu d'evitar el risc de contagi de coronavirus. La mesura, que entra en vigor aquest mateix dilluns, prohibeix la celebració de vetlatoris en tot tipus d’instal·lació, siga pública o privada, en domicilis particulars. La prohibició s'estén també a les cerimònies fúnebres. Aquestes mesures afecten qualsevol mort, tinga relació o no amb la Covid-19.

Segons argumenta Sanitat “les característiques pròpies d’aquests actes fan molt difícil l’aplicació de les mesures de contenció i distanciament de més d’un metre per a evitar la propagació del virus”. El decret regula també la participació “en la comitiva per a un soterrament o acomiadament per a cremació de la persona morta", que es limitarà "a tres familiars o persones pròximes, a més del ministre de culte o persona assimilada a la confessió per a la pràctica dels ritus funeraris o acomiadament de la persona difunta”.

A més de la prohibició, el decret fixa que les empreses de serveis funeraris no poden cobrar els serveis per damunt dels preus previs a l’estat d’alarma. La limitació busca evitar episodis de pràctiques abusives i especulació amb els preus, que ja han sigut denunciades per alguns usuaris els darrers dies a l’Estat. Per a justificar els serveis, les empreses hauran de facilitar a les persones usuàries, amb caràcter previ a la contractació del servei, un pressupost detallat amb cadascun dels conceptes i la llista de preus vigents abans del 14 de març, encara que s’hagen de fer actuacions addicionals en les morts a causa de la Covid-19.

La mesura també estableix que no es podran realitzar pràctiques de tanatoestètica, intervencions de tanatopràxia ni intervencions de tipus religiós que impliquen procediments invasius als cadàvers de les persones mortes per la Covid-19.

També et pot interessar

stats