El Ministeri de Sanitat estudia les propostes de les comunitats per a passar a fase 3 el 15 de juny

Ho han demanat la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó, Toledo, Albacete, Ciudad Real, Ceuta i les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central.

Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa
Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa / Efe

El Ministeri de Sanitat ha rebut ja les propostes dels governs de la Comunitat Valenciana, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Ceuta i les regions sanitàries de Girona i Catalunya Central per avançar cap a la fase 3 del pla de desescalada a partir del dilluns 15 de juny. Sanitat iniciarà ara un procés d’anàlisi i estudi per a determinar si accepta les peticions dels territoris i anunciarà la decisió entre aquest dijous i divendres. Per contra, la Comunitat de Madrid ha decidit finalment no demanar passar de fase dilluns que ve, després d’estar una setmana en la fase 2, de la mateixa forma que no ho planteja Catalunya per a les regions sanitàries de Barcelona i Lleida.

La Comunitat Valenciana ha demanat el pas a la fase 3, quan ja ha estat dues setmanes en la segona etapa de la desescalada. La Generalitat ha avançat també que parlarà amb autonomies limítrofes que estiguen igualment en fase 3 ꟷactualment, Aragó, les Illes Balears, Múrcia, part de Castella-la Manxa i Catalunyaꟷ per a permetre la mobilitat entre elles, encara que sense fixar-ne les dates.

D’altra banda, la Junta de Castella-la Manxa ha sol·licitat que les províncies de Toledo, Ciudad Real i Albacete avancen a la fase 3, de manera que si s’accepta la petició, tota la comunitat autònoma estaria en l’última etapa des del dilluns. Des de Castella i Lleó, han sol·licitat el canvi de fase una setmana després d’entrar en la fase 2, encara que no hi haurà mobilitat entre comunitats autònomes i els experts determinaran si és possible desplaçar-se entre províncies.

Finalment, Ceuta ha demanat el pas a la fase 3 i ha apostat per unes certes restriccions, com ara que no hi haja aquest estiu l’operació Pas de l’Estret (OPE) i que la frontera amb el Marroc només es reòbriga si hi ha garanties sanitàries davant d’una possible pressió assistencial de ciutadans del país veí.

Galícia estudia suprimir ja l’estat d’alarma

Galícia està en la fase 3 des d’aquest dilluns, igual que onze comunitats més, que apleguen un 52% de la població, i el president Alberto Núñez Feijóo ha avançat que treballa en la possibilitat que Sanitat puga deixar sense efecte l’estat d’alarma dilluns que ve, una vegada que el seu gabinet decidisca arribar a la situació de normalitat.

D’altra banda, el País Basc i Navarra no recuperaran previsiblement la mobilitat entre els dos territoris fins al 22 de juny. Serà una setmana després del que havia proposat inicialment el lehendakari, Iñigo Urkullu, que plantejava la possibilitat per al pròxim dilluns, dia 15. La recta final de la desescalada s’alenteix en aquests territoris després del rebrot detectat a l’hospital biscaí de Basurto, on ja hi ha 25 positius en Covid-19 i un mort amb patologies prèvies.

També et pot interessar

stats