El Ministeri de Sanitat eleva a 63 el nombre de defuncions els últims set dies a Espanya

En les últimes 24 hores s'han registrat 219 nous casos.

Casos de coronavirus a Espanya
Casos de coronavirus a Espanya / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha informat de 63 defuncions en els últims set dies. Respecte a ahir dimarts, aquesta dada ha augmentat en 29 morts.

A pesar de l’augment, la xifra de defuncions totals des que començà la pandèmia només s’ha incrementat en una respecte al dimarts, fins a 27.128, després de dos dies consecutius sense notificar cap nova mort amb coronavirus a Espanya.

Segons ha fet públic el Ministeri de Sanitat, la xifra total de contagis augmenta fins a 240.326 casos a l’Estat espanyol, després d’incorporar a les estadístiques 219 nous contagis en el balanç oficial d’aquest dimecres, de manera que continua la tendència en ascens després de detectar-se ahir 137 nous contagis.

No obstant això, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha restat importància a aquest increment, que ha atribuït a l’efecte del cap de setmana i al fet que dilluns passat va haver alguna comunitat autònoma que no va incorporar les seues dades al sistema del Ministeri.

Malgrat aquestes objeccions, Simón ha assenyalat que la xifra de nous contagis segueixen la línia dels últims dies de la setmana passada i, a més, si es comparen amb la tendència dels últims set i catorze dies, les últimes dades oferides mantenen la tendència descendent.

Per contra, el nombre de noves hospitalitzacions en els últims set dies baixa en més de 20, fins a 221. Així, als hospitals espanyols ara hi ha 124.013 persones ingressades. Es manté la tendència del nombre d’ingressos a l’UCI, amb 10 més, fins als 11.415 actuals.

El responsable del CCAES ha aprofitat la seua intervenció per a explicar perquè està reduint-se gradualment la mortalitat vinculada a la Covid-19. A l’inici de la pandèmia, quan van augmentar ràpidament els contagis, es diagnosticaven pocs casos. En les setmanes posteriors de manera gradual van anar augmentant els diagnòstics dels pacients positius en Covid-19, especialment els greus o molt greus perquè estaven hospitalitzats.

En una etapa següent, van començar a identificar-se també els pacients amb quadres moderats o lleus de Covid-19. D’acord amb aquesta evolució, en la mesura en què augmentaven els nous diagnòstics, s’anava rebaixant la proporció de morts associades a la malaltia que recullen les xifres de les últimes setmanes.

Una letalitat del 8%

Respecte a la letalitat mitjana del coronavirus és del 8%, però presenta “una variabilitat enorme” per grups d’edat, com ha apuntat Simón. En aquest sentit, el 19% dels majors de 70 anys contagiats han mort, mentre que la xifra es redueix fins el 0,2% en el cas dels menors de 10 anys.

Ara bé, si aquestes dades s’extrapolen a la letalitat estimada, en funció de l’estudi de seroprevalença que s’ha dut a terme, la letalitat mitjana baixa fins el 0,8%, “deu vegades menys de la detectada”. En el cas dels pacients majors de 70 anys, la letalitat del virus es redueix fins el 4%.

La xifra de defuncions podria arribar als 28.000

Encara que la xifra de víctimes que han faltat a tot Espanya amb Covid-19 és oficialment de 27.128, les estimacions del doctor Simón situen les defuncions en 28.000, cosa que suposa 66% del total d’excés de morts que ha fet públic l’Institut Nacional d’Estadística aquest dimecres.

Simón ha assenyalat que el 30% de l’excés de mortalitat també pot estar associat a altres factors com la grip d’enguany o al fet que, a causa de la sobrecàrrega de treball que hi ha hagut durant la pandèmia als hospitals, algunes persones hagen retardat la seua visita als hospitals i hagen mort finalment.

“Tot això ho podrem valorar bé d’ací a alguns mesos, quan els certificats mèdics de defunció amb la causa principal de defunció ens permeten fer estadístiques molt més detallades”, ha especificat Simón. Aleshores es coneixeran “tots els morts per Covid-19 a Espanya”.

També et pot interessar

stats