El Ministeri de Sanitat admet que no té dades fiables sobre les morts en geriàtrics

La Generalitat defén que ha informat "de manera puntual i d'acord amb els criteris" establerts al llarg de la pandèmia.

Residència Domus Vi d'Alcoi, la més colpejada per la Covid-19
Residència Domus Vi d'Alcoi, la més colpejada per la Covid-19 / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha reconegut que l'escassa qualitat de les dades relatives a les defuncions que hi ha hagut a les residències que han facilitat les comunitats autònomes durant la pandèmia ha dificultat la difusió de les xifres per a conéixer l'impacte de la Covid-19 en aquests centres. Fins ara, el balanç total de morts oscil·la entre 27.359 i 32.843 morts, segons fonts ministerials.

La Generalitat no ha tardat a eixir al pas de l’afirmació del Ministeri i manté que ha subministrat les dades de les defuncions en les residències "de manera puntual i d'acord amb els criteris que ha anat marcant el Ministeri de Sanitat" al llarg de la pandèmia.

A més, des de l’administració autonòmica han recordat que la Generalitat ha oferit rodes de premsa diàries per a informar de les dades de l'evolució de la pandèmia a la Comunitat Valenciana i, "de la mateixa manera", s'ha remès "puntualment" al Ministeri, han incidit les mateixes fonts.

Més de 27.300 defuncions en els geriàtrics

El Resum nacional de residències, que inclou dades fins al 20 de juny i que el Ministeri ha mostrat als responsables autonòmics, registra 27.359 defuncions als geriàtrics. D'aquests, 9.003 casos (el 32,9% de les morts) són amb un diagnòstic per Covid-19. En 9.830 es va detectar simptomatologia del virus però no es va arribar a confirmar (suposa el 35,9%), i la resta (31,2%) s'atribueixen a altres causes. A la Comunitat Valenciana la xifra de víctimes mortals amb coronavirus a les residències arriba almenys a 566.

El document, que recull les dades enviades per les comunitats entre el 6 d'abril i el 20 de juny, admet les dificultats de la plataforma del sistema d'informació "poc amigable" per al registre de les dades. També reconeix errors en la suma de residents als centres intervinguts i en les mateixes dades de defuncions totals comparades amb altres fonts.

Fins i tot, assenyala que una comunitat no ha enviat les dades ni una sola vegada a aquest registre, i algunes no ho han fet amb la periodicitat exigida o ho van fer fora de termini (dos d'elles només van notificar una vegada dades) en el sistema d'informació que es va marcar com a obligatori, a través de l'Ordre SND/275/2020 de 23 de març.

L'informe sobre les residències afig que hi ha poca precisió en les causes de defunció dels de les persones internes, absència de depuració de les dades pel sistema, dates incoherents en l'enviament de la informació o informes de centres intervinguts que no especifiquen les causes de la intervenció.

En aquest document, s'especifica que el nombre total de centres intervinguts va ser de 391 (el 5% del total), que acollien en el moment de la intervenció 31.406 residents. Comptabilitza 7.756 geriàtrics a tot Espanya, on hi ha 340.571 majors.

També et pot interessar