El ministeri recomana als turistes a l’estranger contactar amb les ambaixades per a facilitar-los la tornada

També facilitarà el retorn dels turistes des d'Espanya als països d'origen.

La ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, durant la roda de premsa
La ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, durant la roda de premsa

La ministra d’Afers Estrangers, Arancha González Laya, recomana als turistes espanyols a l’estranger que es posen en contacte amb els consolats i ambaixades d’Espanya “a la major celeritat” perquè els puguen facilitar la tornada. Ara mateix hi ha 65.000 espanyols no residents a l’estranger registrats en els serveis consulars, però es creu que podrien ser més, perquè no tots el que estan en aquesta situació ho comuniquen als consolats.

La ministra ha explicat que la mediació de la diplomàcia exterior pot facilitar-los un retorn organitzat davant dels problemes de connectivitat que s’han generat, per la cancel·lació de vols i la restricció de la mobilitat.

“Us demanem paciència, col·laboració i responsabilitat. Estem en contacte amb línies aèries i proveïdors de transport per a garantir les connexions que us permetran tornar a Espanya”, ha dit González Laya.

Prioritat de retorn per a persones vulnerables

Afers Estrangers donarà prioritat de retorn a les persones en situació de vulnerabilitat, com menors i estudiants. La ministra ha explicat que s’han atés milers de consultes d’Erasmus que volen tornar a Espanya, que té 27.000 joves estudiant a l’estranger. Ha recordat que hi ha un telèfon d’atenció específic del Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació, el 915 506 718.

Espanya està coordinant-se amb el mecanisme de Protecció Civil europeu per a facilitar el retorn conjunt de comunitaris amb vols específics, com ja es va fer amb els espanyols que estaven a Wuhan en el començament de la crisi al país asiàtic.

González Laya ha recomanat als espanyols que no facen turisme en aquests dies ni es deixen temptar per les ofertes que ofereixen alguns operadors. Així mateix, ha enviat un missatge en anglés als turistes estrangers que hi ha a Espanya, a fi de donar-los facilitats per al retorn. “Volem ajudar-vos a tornar als vostres països de manera ordenada, perquè més avant pugueu tornar a Espanya”, ha dit.

2.700.000 espanyols resideixen a l’estranger

González Laya també ha enviat un missatge als 2.700.000 espanyols residents a l’estranger, perquè eviten els desplaçaments, si no és que ho estimen “imprescindible” i seguisquen les recomanacions sanitàries de les autoritats locals. Així mateix, els ha recordat el recurs de les més de 200 oficines d’atenció consular que hi ha al món per a atendre qualsevol inquietud.

Els últims tres dies les ambaixades han rebut 20.000 telefonades d’espanyols a l’estranger. S'ha habilitat un telèfon d'emergència consular 24h: el 913 948 900.

També et pot interessar

stats