Més de mil morts a tot Espanya i quasi 20.000 positius

Els casos es disparen amb quasi 2.833 més en 24 hores, amb un increment del 16,5%, però inferior al 25% registrat dijous.

Més de mil morts a tot Espanya i quasi 20.000 positius
Més de mil morts a tot Espanya i quasi 20.000 positius

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest divendres un total de 19.988 casos positius de coronavirus, 2.833 nous. La xifra suposa un increment del 16,5% en les últimes 24 hores. Les persones que han mort diagnosticades amb el virus ascendeixen a 1.002. Dels nou casos, n'hi ha 184 a la Comunitat Valenciana, que en comptabilitza un total de 1.105, amb 33 víctimes mortals (nou en les últimes 24 hores).

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat que en les últimes 24 hores hi ha hagut un increment del 16,5% en els casos diagnosticats, que és inferior al 25% de la dada de dijous.

Simón demana cautela amb les xifres diàries, tot i que reconeix que són "una dada interessant que s’ha de valorar" que s'haurà de comprovar cada dia. A més, ha afegit que hi ha comunitats en què existeix una transmissió comunitària "més gran que la que les dades indiquen". Davant aquest escenari, avança que s'estan promovent estudis que permetran conéixer millor la realitat dels contagis.

En tot l'estat espanyol actualment hi ha unes 10.542 de persones contagiades hospitalitzades (un 52% dels pacients diagnosticats) i 1.141 estan en una unitat de vigilància intensiva (UCI). Segons ha explicat Simón, encara que els ingressos en l'UCI són de fins a 28 dies, ja es comencen a donar algunes altes i n'hi ha hagudes 6 a Madrid. Les autoritats sanitàries confien que prompte s'assolisca el pic màxim de contagis i comence a reduir-se el ritme de propagació del virus.

Sanitat demana mantindre la tensió en els “dies durs” que venen ara

El Ministeri de Sanitat ha demanat a tots els ciutadans mantindre “la tensió” de les mesures contra el coronavirus perquè, ha alertat, “els dies difícils, durs, venen ara”. Simón ha explicat que ens acostem a la setmana d’implementació del decret que fixava l’estat d’alarma i que “cal conscienciar-se" de mantindre l’alerta perquè l’impacte de l’estat d’alarma “no es pot aguantar molt de temps”. A més, ha alertat a les comunitats amb menys problemes que no baixen la guàrdia perquè “la incidència pot ser major que ara”.

D’altra banda, ha reconegut que no saben les raons per les quals Alemanya amb 15.000 casos té només 44 morts. “No ho podem explicar i estem contactant amb els diferents organismes europeus per a entendre el que succeeix a Alemanya”.

També et pot interessar

stats