Mig Espanya reprén l’activitat econòmica no essencial

Per a garantir la seguretat laboral, el govern central té previst repartir més de deu milions de mascaretes al conjunt de l’Estat.

Repartiment de mascaretes al metro de Madrid
Repartiment de mascaretes al metro de Madrid

Les empreses dedicades a activitats econòmiques considerades no essencials pel decret d’estat d’alarma han tornat a posar-se en marxa aquest dilluns, després de dues setmanes de suspensió.

Per a garantir la seguretat laboral dels treballadors i treballadores que es reincorporen a la faena, el govern espanyol té previst repartir més de deu milions de mascaretes al conjunt de l’estat. A més ha elaborat una guia de bones pràctiques i recomanacions per a empreses i treballadors.

A les comunitats autònomes on aquest dilluns no és festiu ja s'han vist les primeres imatges dels cossos de seguretat distribuint mascaretes entre les persones que ja han tornat a la faena, com ara Madrid, Galícia, Múrcia o Andalusia.

El repartiment de mascaretes es es fa principalment a les estacions de metro, trens de rodalies i autobusos, amb l’objectiu de protegir la població que es desplaçarà en mitjans de transport públics als seus llocs de treball, uns espais on és més complicat garantir la distància mínima de seguretat. La mesura s’emmarca dins la restricció de moviments vigent des de l’inici de l’estat d’alarma i està dirigida a protegir les persones que no poden teletreballar ni desplaçar-se a la feina en el seu vehicle privat, en bicicleta o a peu. En aquest sentit, també s'ha reforçat l’oferta de transport públic en les hores punta i s’incrementaran els controls i la vigilància a les zones on es preveuen majors aglomeracions.

En altres comunitats autònomes, entre elles la Comunitat Valenciana, aquest dilluns és festiu i, per això, tant la reactivació econòmica de les activitats no essencials com el repartiment de mascaretes no comença fins dimarts. Així, entre aquest dilluns i dimarts, dos milions de persones tornen a les ocupacions.

Espanya posa fi així a la fase "d'hibernació" de l'economia i torna a l'etapa inicial de l'estat d'alarma, amb un confinament estricte per a la resta de la població. Es reprén l'activitat industrial i de construcció, també les professionals de la llar. La mesura no ha agradat a alguns representants autonòmics, que la veuen "precipitada", però l'executiu de Sánchez es defén i insinua que les dades positives "són decebedores" per a algunes persones. Part de les crítiques sobre la tornada al treball arriben dels sindicats, que mostren preocupació per la seguretat de les plantilles. També arriben queixes des de les empreses perquè diuen que no tenen el material de protecció suficient. Fins i tot, els dubtes s'estenen dins del mateix govern espanyol entre els membres d'Unides Podem.

També et pot interessar

stats