Quasi mig centenar de brots continuen actius a Espanya i 300.000 persones viuen confinades

El Govern d’Aragó dona per “controlada” l’escalada de casos, que van fer retrocedir quatre de les seues comarques a la fase 2.

Control de la Guàrdia Civil a Ribadeo (Galícia)
Control de la Guàrdia Civil a Ribadeo (Galícia) / Eliseo Trigo (Efe)

Espanya acumula ja setanta rebrots per coronavirus, dels quals 45 encara estan actius. A hores d’ara hi ha 300.000 persones confinades en dues comarques a Catalunya i Galícia i 80.000 que esperen tornar a eixir de la fase dos en Aragó.

El confinament perimetral de la comarca del Segrià, a Lleida, va ser decretat dissabte per als pròxims quinze dies perquè la incidència de nous casos és vint vegades superior a la de tot Catalunya. En la setmana del 22 de juny van passar de 188 a 549 positius, i esperen que en els pròxims set dies les xifres de contagis s’estabilitzen gràcies a la quarantena. “Estem preparant dispositius per a aquelles persones que no es poden aïllar correctament en els seus domicilis”, ha expressat la consellera catalana de Salut, Alba Vergés, que no ha descartat allargar el confinament si no descendeixen els casos.

I la Xunta de Galícia tampoc no descarta allargar el període de confinament a la comarca gallega d’A Mariña, que des d’aquesta mitjanit estarà tancada durant cinc dies. El brot afecta catorze municipis de la costa de Lugo i una població de huitanta mil habitants, després que s’hagen detectat ja 119 infectats. Els serveis de salut continuen rastrejant tots els possibles contactes per a definir el recorregut del virus, mentre les mesures per a contindre la propagació del virus s’han estés fins a la frontera amb Astúries.

Però els controls es multipliquen al llarg de tot el territori, com a Ordizia, Guipúscoa, on s’han instal·lat uns envelats per a fer proves PCR a tots els usuaris dels quatre bars de la localitat que s’han tancat després de confirmar-se set positius. O a Albacete, on hi ha 18 persones aïllades dins d’un edifici després de confirmar-se que hi ha dues famílies infectades per coronavirus.

Aragó creu tindre controlats els rebrots

El Govern d’Aragó considera que la situació en les quatre comarques que van retrocedir a la fase 2 el 22 juny està controlada, tot i que cal continuar tenint “cautela i precaució”. Així s’ha expressat la consellera de Presidència, Mayte Pérez, durant una visita a Terol on, preguntada pels mitjans de comunicació, ha detallat la gestió en les comarques d’Osca de la Llitera, el Baix Cinc, el Cinca Mitjà i el Baix Aragó-Casp, aquesta última a Saragossa.

Fins al moment, la pandèmia deixa una fotografia fixa del divendres amb 14 casos nous positius, que fan un total d’11.633 contagis. Des de dimecres passat no s’han registrat víctimes mortals i el total les defuncions sumen 1.475, a falta d’actualitzar les dades aquesta vesprada.

També et pot interessar

stats