Els metges d'atenció primària veuen insuficients les mesures de Sanitat Universal per a descongestionar els ambulatoris

La Conselleria assegura que ha plantejat al col·lectiu un cronograma d'actuacions per a donar respostes "concretes i efectives".

Protesta dels metges d'atenció primària, aquest dilluns
Protesta dels metges d'atenció primària, aquest dilluns / À Punt

El Fòrum de Metges d'Atenció Primària (Fomap-CV) ha eixit amb "sensació d'indefinició" i de "falta de productivitat" de la reunió a què els ha convocat aquest dimarts la Conselleria de Sanitat Universal per a estudiar com revertir la saturació que viuen als centres de salut a causa de la Covid-19. En un comunicat emés després de la trobada, Fomap ha assenyalat que el departament encapçalat per Ana Barceló "dilata en el temps" l'execució de mesures que permeten millorar la situació de l'atenció primària. Per això avancen que aquest dimecres faran públic un paquet amb noves actuacions que seran "segures, ètiques i legals". "No deixarem tirats ningú, però hem de sobreviure", han assegurat.

Els facultatius fa mesos que alerten que la situació era insostenible i aquest dilluns ja es van concentrar a les portes dels llocs de treball i davant de la delegació del govern espanyol i de les subdelegacions per a reclamar una solució. Demanen més mitjans materials i també un reforç de personal per a poder atendre l'increment de pacients.

Durant la trobada d'aquest dimarts hi ha hagut algun avanç, tot i que insuficient per al col·lectiu. La consellera Ana Barceló s'ha compromés a convocar la mesa sectorial per a la setmana que ve amb l'objectiu de tractar amb els sindicats les condicions en què es desenvoluparà el pla per a atendre voluntàriament pacients per les vesprades, tal com ha explicat la Conselleria. Un fòrum en què, segons els metges d'atenció primària, podria acordar-se alguna solució per a traure de les consultes part del treball relacionat amb casos de Covid-19 i contribuir a reduir la saturació dels centres de salut.

Entre altres qüestions, l'administració autonòmica també ha comunicat als facultatius que la paga extraordinària anunciada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per al personal sanitari en primera línia de la pandèmia s'abonarà al desembre.

Fomap denuncia, però, que "els terminis continuen sense concretar-se" i que les mesures no estan executades. Fonts de Sanitat Universal han assegurat a À Punt que la consellera ha plantejat al col·lectiu un cronograma d'actuacions per a donar respostes "concretes i efectives" que permeten millorar la situació actual dels ambulatoris. Els metges lamenten també que altres reivindicacions per a donar solució al col·lapse de l'atenció primària han quedat en via morta, per exemple la contractació de personal administratiu i de centraleta per a alleugerir el treball als ambulatoris.

Ara, els serveis jurídics de Fomap estan treballant en l'elaboració d'una sèrie de mesures perquè els metges presten una atenció adequada i que permeten regular, "sota un marc legal, deontològic i de seguretat del pacient", la "inassumible" demanda assistencial que hi ha a hores d'ara. Insisteixen a dir que per a prestar una atenció de qualitat cal augmentar les consultes presencials "amb recursos adequats", i "no amb agendes desbordades". La presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Familiar, María Ángeles Medina, ha assenyalat en À Punt que faran casar tots els factors "per a fer bé el que hem de fer". "És possible que no puguem fer-ho tot", ha avisat.

Des de Sanitat Universal asseguren que la consellera Ana Barceló es mostra "receptiva" i "propositiva" a les peticions de l'àmbit de l'atenció primària.

També et pot interessar

stats