Metges d'atenció primària critiquen la gestió de la crisi i la falta de recursos

Consideren un error haver posat totes les atencions en els hospitals i reclamen més dotacions per als centres de salut.

Metgessa d'atenció primària
Metgessa d'atenció primària / Europa Press

El Fòrum de Metges d'Atenció Primària ha criticat aquest diumenge la manera com el govern central i les autoritats sanitàries han gestionat la crisi del coronavirus, posant tota l'atenció en els hospitals i deixant de costat els centres de salut.

En un comunicat difós amb motiu del Dia de l'Atenció Primària, aquest col·lectiu reivindica el seu paper com a "eix del sistema sanitari" i reclama que, en lloc de tancar centres, se'ls dote d'equips de protecció i de test de detecció de la malaltia. Uns materials que no estan rebent, segons afirmen.

Els professionals no entenen com el milió de proves ràpides de detecció d'anticossos que el govern ja ha distribuït no estarà disponible perquè pediatres i metges de família els facen als seus pacients, que podrien contribuir a controlar l'epidèmia de manera "més eficaç".

Asseguren que la limitació dels tests en l'atenció primària ha suposat la impossibilitat d'un diagnòstic precoç, la detecció de focus d'infecció i l'abordatge de les complicacions de manera primerenca, amb la consegüent saturació de les urgències hospitalàries i el sentiment de desconfiança de la població general, que no entén que no se'ls faça la prova diagnòstica si la seua situació no és greu.

Crítiques al tancament de centres de salut

A la nostra comunitat, diverses societats de metges de família i pediatres ja van alertar la Conselleria de Sanitat que tancar centres de salut per a traslladar els professionals a hospitals i hospitals de campanya, era un error "temerari", ja que deixaria els i les pacients sense servei de seguiment.

Aquest matí, la portaveu del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries María José Sierra, ha eixit al pas d'aquestes crítiques i ha assegurat que "l'atenció primària és l'eix del sistema nacional de salut", ha fet un paper clau en el seguiment dels casos a domicili i en la classificació de pacients, i "serà una peça clau en aquesta nova etapa, en què el que importa és el diagnòstic i aïllament precoç".

En el comunicat, els metges de família i pediatres recorden que aquest col·lectiu ha respost de manera "exemplar" a la crisi, tot i la precarietat laboral que viuen en molts casos i a les contínues retallades que l'atenció primària ha patit des de fa molts anys.

També et pot interessar

stats