Les mesures de la ‘nova normalitat’ a la Comunitat Valenciana

La mascareta continua sent obligatòria i es controlarà l'aforament en els establiments públics, però es permet la lliure mobilitat per tot l'Estat.

Una terrassa valenciana obri en la 'nova normalitat'
Una terrassa valenciana obri en la 'nova normalitat' / À Punt

La Comunitat Valenciana enfila la nova normalitat després de la crisi sanitària oberta pel coronavirus. Aquest dilluns, primer dia laborable sense estat d'alarma en vigor, s'obri un període en la lluita contra la pandèmia que busca, alhora, recuperar l'activitat econòmica i administrativa i alleujar les restriccions que han marcat durant quasi cent dies la vida quotidiana de la ciutadania.

La Generalitat va publicar el dissabte el decret que regularà la nova normalitat en tot el territori. Una norma que manté, en essència, les mesures que va establir el Consell des del passat 15 de juny per a la fase 3 avançada o, com la va qualificar, "normalitat millorada".

L'ús de mascaretes en espais tancats i en via pública quan no es puga mantenir la distància de seguretat continua sent obligatori, igual que mantindre la distància personal d'un metre i mig. També s'han de garantir les mesures d'higiene personal i la desinfecció i neteja dels espais públics.

Els aforaments en els establiments es mantenen, de forma generalitzada, en 75%, i ja és possible desplaçar-se per tot el territori espanyol sense cap restricció. Pel que fa a les residències de majors, el Consell manté el control sanitari amb mecanismes per a garantir la prevenció, la detecció i l'atenció.

Aforaments en espais públics

 • En els restaurants i bars l'aforament es limita encara al 75% i la distància entre les taules ha de ser de dos metres. Es pot consumir a la barra sempre que es mantinga un metre i mig de separació. Les terrasses, d'altra banda poden ocupar-se al 100%, mantenint dos metres de distància entre taules i sempre que no superen els grups de 20 persones.
 • Els hotels tampoc poden superar el 75% d'ocupació, igual que les piscines, els centres recreatius i els zoològics.
 • Les botigues també podran obrir al 75%, incloses les que estiguen dins de centres comercials. Però en les zones comunes i recreatives d'aquests espais es permetrà un aforament del 60%.
 • Els mercadets ambulants reprenen l'activitat i podran obrir al 75% de capacitat.

Oci i turisme

 • Zoològics, aquaris, oceanogràfics, embarcacions recreatives i atraccions turístiques poden reobrir amb un 75% de l'aforament.
 • Les activitats amb guia turística s'han de concertar amb cita prèvia i amb grups de, com a màxim, 30 persones.
 • Les discoteques continuen amb un 33% de limitació i sense accés a la pista de ball,
 • Els parcs recreatius infantils ja estan tots oberts.
 • Als cinemes, teatres, auditoris i circs l'aforament permés és del 75%.
 • Els espectacles a l'aire lliure poden acollir com a màxim 800 assistents.
 • L'activitat esportiva a l'aire lliure, ja siga senderisme, ciclisme, muntanyisme o escalada, es pot practicar a tot el territori valencià en grups de fins a 50 persones.
 • Les piscines municipals d'ús recreatiu, les comunitàries, així com les d'hotels i allotjaments turístics poden obrir fins a un 75% de l'aforament permés sempre que siga possible respectar la distància interpersonal de metre i mig. No es podran usar, però, les fonts d'aigua del recinte, i caldrà una neteja i desinfecció a fons dels vestidors, banys i gandules.

Mobilitat

 • La nova normalitat ens permet viatjar per les diferents comunitats autònomes, agafar vols i anar de vacances. Es pot viatjar a països de l'espai Schengen, excepte a Portugal, que s'esperarà a l'1 de juliol per a obrir les fronteres. Abans de viatjar a l'estranger cal informar-se de les restriccions que imposa el país en qüestió.
 • Els aeroports reprenen progressivament l'activitat, amb mesures de protecció sanitària contra el coronavirus. Controlaran la temperatura del passatge i registraran les dades per a tindre localitzat tot el món en cas de rebrots.

També et pot interessar

stats